Циципас обърна Фриц и си гарантира сблъсък със Синер

Стефанос Циципас се класира за четвъртфиналите на Откритото първенство на Австралия по тенис, след като отстрани Тейлър Фриц след оспорван петсетов сблъсък – в отделните части 4-6, 6-4, 4-6, 6-3, 6-4, за близо три часа и половина игра.

Силите между двамата тенисисти бяха толкова изравнени, че само по един пробив във всяка от частите бе достатъчен за успех. Американецът удари първи след брейк в седмия гейм на откриващия сет. Първата ракета на Гърция отвърна на предизвикателството, възстановявайки паритета след пробив в десетия гейм. Третият сет отново бе решен от един пробив, дошъл в седмия гейм, и въпреки че Фриц не успя да оползотвори първите си три сетбола, той не сбърка при четвъртата възможност и отново се показа напред в резултата.

Стефанос Циципас.

Циципас обаче не се отказа и първо изравни частите след пробив в осмия гейм, а след това с брейк в деветия получи правото да сервира за победата и не се поддаде на напрежението. Гъркът наниза 19 аса, като спаси 13 от 15-те възможности за пробив пред Фриц. Той направи един уинър повече от американеца, но и седем непредизвикани грешки повече от съперника. Циципас се класира за третия си четвъртфинал в последните четири години в Мелбърн, като в предишните два случая неизменно достигаше и до полуфиналите на надпреварата.

На пътя му стои Яник Синер, който по-рано постигна категоричен успех над представителя на домакините Алекс Де Минор в три сета след 7-6 (3), 6-3, 6-4, за около два часа и 40 минути игра.

Яник Синер.

11-ият в основната схема поведе в резултата след оспорван откриващ сет, който бе решен от тайбрек. В него италианецът показа по-съобразителна игра и спечели със 7-3 точки. Във втория той се нуждаеше от един пробив, дошъл във втория гейм, а в третата част отново стартира с ранен брейк.

Синер проби още веднъж за 4-1 и въпреки че представителят на домакините върна един от пробивите, 20-годишният тенисист запази самообладание и сложи край на рейда на 32-ия в схемата австралиец. Синер завърши с девет аса и спечели 75% от точките на първи сервис, като спаси седем от осемте възможности за пробив пред Де Минор. Той направи 11 уинъра повече от съперника и седем непредизвикани грешки по-малко от австралиеца, за да се класира за първи четвъртфинал в Мелбърн и втори от Големия шлем в кариерата си след Ролан Гарос 2020. /БГНЕС