Жо-Вилфрид Цонга приключи с тениса след драма в Париж

Жо-Вилфрид Цонга сложи край на професионалната си кариера след драматична загуба със 7:6(6), 6-7(4), 2-6, 6-7(0) от Каспър Рууд в мач от първия кръг на Ролан Гарос. Французинът имаше своите шансове, но в края травма в рамото му го спря за нещо повече от достойно представяне.

Публиката в Париж го подкрепяше от появата му на корта до последната точка, което допълните разчувства бившия №5. Емоционалните проблеми не бяха единствените за Жо-Вилфрид – след близо четири часа битка, той не можеше да изпълнява форхенд и да сервира нормално заради болки в рамото.

След като се стигна до равенство при 6-6, Цонга тръгна към съдията с намерение да се откаже, но реферът му предложи първо да вземе медицински таймаут. Рамото му бе третирано и двамата все пак изиграха тайбрека.

Макар кариерата му да не приключи с отказване, всичко свърши няколко точки по-късно, тъй като проблемите от форхенд и на сервис продължиха. 7-6(0) и сбогуване с тениса за Жо-Вилфрид. Той бе изпратен с аплодисменти – както от публиката, така и от опонента си. /БГНЕС