ЦСКА 1948 настоя за изваждането на двама родни рефери от футбола

ЦСКА 1948 ще внесе официална жалба срещу съдийството на мача с Ботев Пд от десетия кръг на Първа лига.

Срещата на базата в Коматево приключи с поражение за армейците с 1:3, но от „червеното“ ръководство са безкрайно недоволни от отсъжданията на главния съдия Димитър Димитров и отговорника за ВАР Георги Иванов. От клуба поискаха двамата родни арбитри да бъдат извадени завинаги от българския футбол.

Старши треньорът на ЦСКА 1948 Николай Киров.

Ето и официалното становище на клуба:

„Уважаеми Армейци,

Уважаеми почитатели на футбола и представители на медиите,

Обръщаме се към вас след поредния скандален случай, при който футболен съдия недопустимо погазва правилата и ощетява нашия отбор.

Поздравяваме Ботев (Пловдив) за успеха в мача между двата отбора от 10-ия кръг на efbet Лига - настоящото изявление клубът няма за цел да омаловажи победата на съперника.

Смятаме за недопустимо поведението на съдийския екип в двубоя срещу Ботев (Пловдив). Главният арбитър Димитър Димитров погази всякакви съдийски норми, отсъждайки несъществуваща дузпа в полза на Ботев (Пловдив) за сблъсък извън наказателното поле. Настояваме Димитров да поеме персонална отговорност за неспособността (или нежеланието) да вземе правилното решение в тази ситуация. Същото важи и за Георги Иванов - реферът, отговорен за ВАР.

Работата на тези хора е да се водят от правилата на футболната игра, а не по подобен безцеремонен начин да ги нарушават. Настояваме двамата да бъдат извадени завинаги от професионалния футбол, защото решенията им подриват доверието в съдийското поприще и обезсмислят труда на състезатели, ръководители и собственици на професионалните футболни клубове в България.

Ако не бъде понесена персонална отговорност от нарушителите, то следва членовете на съдийската комисия да понесат тази отговорност за отсъжданията на своите подопечни.

Държим да отбележим, че не слагаме под общ знаменател съдийското поприще като цяло. Напротив - конкретни хора трябва да носят персонална отговорност, когато допускат явни грешки и не се съобразяват с правилата на футболната игра.

В нашия клуб извървяхме честно пътя от областната група до efbet Лига. Продължаваме да работим ден по ден за развитието на футболния продукт в България. Тенденциозното и явно грешно съдийство обаче пречи на този продукт да се развива. То отблъсква зрители, спонсори и рекламодатели, защото поставя под въпрос наличието на феърплей.

Клубът ще внесе жалба и настояваме за бързи и категорични мерки. Предстоящият Конгрес на БФС не е повод за отлагане на неудобни решения, а дори напротив - възможност да бъде даден сигнал, че има желание за промяна в управлението на футболната игра.

С уважение,

Ръководството на ФК ЦСКА 1948“. /БГНЕС