ЦСКА и Лудогорец излизат срещу познати съперници за още европейска слава

ЦСКА и Лудогорец играят мачовете си от евротурнирите тази вечер. Две години по-късно "червените" и швейцарския Базел отново се изправят един срещу друг в спор за място в групите, но този път в Лигата на конференциите. Двубоят, чието първо действие е от 20,00 часа на ст. "Васил Левски", ще се различава и по това, че победителят ще бъде излъчен в два мача, а не както преди две година - в само един.

Двубоят на ЦСКА срещу Базел на 1 октомври 2020 година е може би най-добрият за „армейците“ за последните години в Европа. Българският тим показа изключителен характер и не се предаде, след като допусна гол на „Санкт Якоб Парк“ в 54-ата минута. „Червените“ бяха много по-добрият отбор до края на двубоя и с два гола на Тиаго резултатът бе обърнат. Ахмедов пък оформи крайното 3:1 в последните секунди.

Както тогава, така и сега ЦСКА е аутсайдер в тази двойка. Резултатите за отбора не са лоши, но притеснителна е играта, която демонстрират момчетата на Саша Илич. Същото обаче важи и за техния опонент, който дори не може да се похвали с подобни добри резултати, но пък има класата и опита на своя страна.

Миналия четвъртък ЦСКА поведе рано на Сейнт Патрикс в Ирландия и съумя да опази суха мрежа през всички 90 минути. Дузпа, реализирана от Турицов през втората част, класира „червените“ напред. Базел също трябваше да обръща резултата в своя полза след минимална загуба от Брьондби в първия двубой. На свой ред швейцарците спечелиха с 2:1 и пред собствена публика бяха по-точни при изпълнението на дузпите.

През уикенда ЦСКА продължи с неубедителните действия в атака, като минимално победи един от новаците в Първа Лига Септември. В този двубой Илич обаче успя да даде почивка на част от своите титуляри, а в игра от първата минута видяхме цели шест българи. Базел пък продължава без победа в швейцарската Супер Лига. Тимът изненадващо отстъпи с 0:2 като домакин на Лугано в неделя и е с три равенства и загуба след първите четири кръга.

Лудогорец пък за шеста поредна година ще играе в групите на европейските клубни турнири, след като пропусна да стори това само веднъж от влизането си в Лига Европа през 2013 година насам. „Орлите“ обаче ще трябва да се преборят за своето място във втория по сила клубен турнир. В противен случай те ще се озоват в Лига на конференциите.

От 20,45 часа в Разград българският шампион се изправя срещу литовския Жалгирис. Представянето на този отбор в Европа е доста по-скромно и завоюването на място най-малко в групите на Лига на конференциите е сериозен успех за тях. Това ще е първа европейска есен за шампиона на Литва. В последните години Лудогорец натрупа сериозен опит с куп мачове зад гърба си. Два от тях са именно срещу днешния противник във втория кръг от квалификациите на Шампионска лига за сезон 2017/18. Тогава Жалгирис печели първата среща с 2:1 в Литва и поведе в Разград, но „орлите“ стигнаха до пълен обрат и спечелиха с 4:1.

Лудогорец загатна за своите умения в атака в двата злощастни мача с Динамо Загреб. Те бяха загубени с общ резултат 3:6, а двубоят в Загреб ограничава избора на Шимунджа за предстоящия двубой. Трима играчи бяха изгонени. Преди това Лудогорец показа слабости при загуба с 1:2 от Шамрок Роувърс в Ирландия, след като в първите три мача бе безгрешен с победи на нула.

Според логиката Жалгирис отдавна трябваше да е потеглил към Лига на конференциите и дори може би вече извън Европа. Косоварският Балкани бе отстранен след продължения и се стигна до голямата изненада поднесена от литовците. Те не само елиминираха Малмьо в следващия кръг, а го сториха с две победи и общ резултат 3:0. /БГНЕС