ЦСКА отстрани Осиек и е на плейоф в Лигата на конференциите

ЦСКА елиминира хърватския Осиек след равенство 1:1 на реванша в Хърватия и се класира за плейофа в новосформирания турнир на УЕФА Лига на конференциите. Първата среща между двата тима в София завърши при успех на „червените“ с 4:2 и така с общ резултат 5:3 отборът на Стойчо Младенов продължи към предпоследното стъпало преди груповата фаза на надпреварата.

ЦСКА е на два мача от групите на Лигата на конференциите.

На стадион „Гратски врът“ домакините отправиха първи точен удар по посока една от двете врати чрез Рамон Миерес, който обаче не затрудни Густаво Бусато. Армейците погледнаха към хърватската врата в 18-та минута, когато шут на Греъм Кери не се оказа сложен за Ивица Ивушич. След по-активното начало на двубоя за Осиек, ЦСКА изнесе играта в предни позиции и това даде резултат в 33-та минута, когато Кери откри с прецизен шут с левия крак. В края на първата част домакините възстановиха паритета след центриране от ъглов удар, при което топката стигна до Миле Шкорич, а той не остави шансове на Бусато с остър изстрел.

След почивката българският тим бе близо до нова преднина в резултата, но ударът на Жеферсон бе избит от Ивушич в корнер. Последва натиск на хърватите, който обаче не бе материализиран в опасни ситуации пред нашата врата. Все пак, в заключителните минути Осиек имаше две добри възможности да обърне развоя на мача в своя полза, но Бусато се прояви блестящо и в двете ситуации.

В 86-та минута Даниел Лончар бе изгонен с директен червен заради нарушение срещу откъсващия се сам срещу Ивушич Жорди Кайседо и закономерно пое преждевременно към съблекалните. До края не паднаха нови попадения и така ЦСКА продължи към плейофа за влизане в групите на Лигата на конференциите. Армейците отново отстраниха Осиек, след като го направиха в турнира Лига Европа през сезон 2019/20.

Следващият съперник на „червените“ е чешкият Виктория Пилзен, който елиминира уелския ТНС след драма с дузпи. ТНС бе спечелил първата среща с 4:2, но загуби в реванша с 1:3 след две късни попадения. В продълженията нямаше голове, но при дузпите Виктория бе убедителен и спечели с 4:1. Първият мач между Виктория и ЦСКА е на чешка земя на 19 август, а реваншът седмица по-късно. За българския тим предстои гостуване на Локомотив София в Първа лига тази неделя. /БГНЕС