ЦСКА разплака Славия след дузпи и е на трети пореден финал за Купата

ЦСКА се класира за финала в турнира за Купата на България по футбол, след като отстрани Славия след 0:2 в редовното време и продълженията и 7:6 при дузпите. „Армейците“ спечелиха първия мач с 2:0, но отстъпиха в реванша със същия резултат. Продълженията не доведоха до попадения и така се стигна до рулетката на дузпите, където в герой се превърна вратарят на домакините Димитър Евтимов, който спаси две изпълнения от бялата точка.

Брадли Мазику (д) вкара една от дузпите за ЦСКА.

Двубоят на стадион „Българска армия“ в столицата започна с добро положение за „червените“. Федерико Варела центрира от свободен удар, където Жорди Кайседо се извиси и стреля с глава, но стражът на „белите“ Светослав Вуцов изби в ъглов удар. Скоро след това възпитаниците на Златомир Загорчич поведоха при първата си по-сериозна атака. Тони Тасев получи топката в наказателното поле на домакините и от близка дистанция не сбърка за 1:0. В 12-та минута гостите удвоиха преднината си след страхотен далечен изстрел на Иван Минчев, който изненада вратаря на „армейците“ Димитър Евтимов.

Играчите на Алан Пардю опитаха да отвърнат на предизвикателството, като най-близо до гол преди почивката бе Кайседо, който стреля с глава, но Вуцов съумя да избие топката от голлинията. Положението бе разгледано от Системата за видеоповторение (ВАР), като потвърди, че попадение във вратата на Славия няма. След паузата гостите отправиха няколко опасни шута по посока Евтимов, като веднъж стражът излезе извън наказателното си поле и подари топката на Йон Бакеро, който обаче не намери целта. ЦСКА имаше своя шанс да стигне до финала в края на мача, когато капитанът Мено Кох насочи с глава кълбото към Карло Мухар, който от непосредствена близост не успя да намери вратата, като топката се удари в рамото му и излезе в аут.

В продълженията влезлият от пейката Яник Вилдсхут потърси в наказателното поле свой съотборник, след като елиминира Вуцов, но без успех. Във второто продължение домакините имаха два шанса да стигнат до попадение. Първо, Греъм Кери не успя да стреля към Вуцов, а впоследствие Кайседо не можа да засече подаване на Йоан Баи. В заключителните мигове на вторите 15 минути се стигна до тежък сблъсък между Баи и Вуцов, при който офанзивният футболист на „червените“ бе изнесен на носилка и откаран в болница. Стигна се до рулетката на дузпите, където Славия получи предимство след пропуска на Кох, но Никита Николаевич стреля слабо и Евтимов отрази шута му. Впоследствие Брадли Мазику бе точен, а резервата Кемело Нгуена също не намери целта и така ЦСКА се класира за трети пореден финал в турнира за Националната купа.

Феновете на "армейците" имаха поводи за радост.

На финала „червените“, които миналата година надвиха Арда с 1:0, ще спорят с победителя от другия полуфинален реванш между Левски и Лудогорец, където „сините“ имат преднина от 3:2 след първия мач в Разград. При успех в спора за трофея ЦСКА ще се доближи на три купи от рекордьора Левски. /БГНЕС