ЦСКА зимува на върха – ще успее ли да спре 11-годишното господство на Лудогорец?

Зимният полусезон в Първа лига предложи много емоции на феновете на българския футбол. Първите 18 кръга от родния шампионат са вече в историята, като сезон 2022/23 за момента върви изключително любопитно и интригуващо. Разликата между първия и втория – съответно ЦСКА и 11-кратния действащ шампион Лудогорец, е само точка, а следващите пет отбора са вместени в едва седем пункта, което само доказва оспорвания характер на първенството преди подновяването на кампанията през февруари.

ЦСКА е лидер в класирането след 18 изиграни кръга.

Лидер след 18 кръга е воденият от Саша Илич тим на ЦСКА. „Армейците“ завършиха годината в Първа лига с шест победи от седем мача, като загубиха две точки само при домакинството на Локомотив София, приключило при нулево равенство. Серията на Илич и компания започна след поражението от Лудогорец с 1:2 в Разград, където „червените“ играха силно, но в крайна сметка си тръгнаха с празни ръце от стадион „Хювефарма Арена“. Макар и играта на ЦСКА в добрата поредица, включваща пет поредни успеха навън – Ботев Пд, Ботев Враца, Арда, Локомотив Пд и Черно море, да не бе на най-високо ниво, и повечето от победите да бяха по-скоро изковани с характер и късмет, рекордьорът по шампионски титли е на първо място в класирането и именно това е от значение. Това дава поводи за оптимизъм сред „червената“ общност за втората половина от шампионата.

Лудогорец можеше да зимува на върха в подреждането, но „зелените“ не успяха да спечелят отложения си мач с Левски у дома в последния двубой за годината, изигран на 1 декември, завършил при нулево реми. Възпитаниците на Анте Шимунджа са в борбата за 12-а последователна шампионска корона, но предвид равностойния характер на първенството до тук, отборът ще трябва да се потруди, ако отново иска да ликува с трофея. „Милионерите“ ще играят и в евротурнирите напролет, където ще се изправят срещу белгийския Андерлехт в среща от 1/16-финалите на Лигата на конференциите. Лудогорец взе важен успех за финал на годината, детронирайки Левски в турнира за Купата на България след драматична победа с 2:1.

Третото място се заема от ЦСКА 1948. Воденият доскоро от Любослав Пенев отбор, който играе своите мачове на стадион „Витоша“ в Бистрица, беше на първа позиция за известен период от началото на сезона. Тимът започна силно, воден от голмайстора на първенството Ивайло Чочев, но все пак шестте равенства до момента им отреждат място зад Лудогорец и ЦСКА в класирането. Локомотив Пд и Славия са съответно четвърти и пети в таблицата, като се представят по идентичен начин от старта на кампанията. И играчите на Александър Томаш, и тези на Златомир Загорчич са разделени от точка в класирането, като показаха редица стабилни резултати и са изключително опасни за лидерите и всички останали тимове.

11-кратните шампиони Лудогорец са на точка от "армейците".

Левски оформя челната шестица. „Сините“ на старши треньора Станимир Стоилов стигнаха до триумф за Купата на България през май – първи трофей за гранда от „Герена“ от 2009-а насам, дошъл след победа над ЦСКА с 1:0 във финала. Последва още един успех над „армейците“ с 2:0 в средата на септември, но по-малко от месец по-късно доскорошната приказка за Левски започна да придобива мрачни размери. Отборът спечели домакинството си на Ботев Пд с 1:0, но на 12 октомври Славия за кой ли път в последните няколко сезона се оказа „черната котка“ за „сините“ и спечели с 2:1. Левски не успя да спечели повече мач до края на годината в първенството – серия от осем поредни двубоя без успех, включваща пет последователни равенства, сред които с отбори като Септември и Спартак Варна. Негативната поредица приключи с нова загуба от Славия, този път с 1:2 у дома – при това след късен обрат на „белите“. За момента титлата изглежда като мираж – столичани изостават с цели 14 точки от ЦСКА, а бяха детронирани и в турнира за Националната купа, губейки от Лудогорец с 1:2 след нов обрат.

Битката на дъното вероятно ще включва пет отбора. Спартак, който се завърна в елита след дълго отсъствие, е на последно място с осем точки, но „соколите“ направиха няколко силни мача в последно време и предвид идването на новия наставник Димитър Димитров-Херо, могат да гледат оптимистично на шансовете си да останат в Първа лига и през следващия сезон. На четири пункта пред тях са Хебър Пазарджик и Пирин Благоевград, а 12-а и 13-а позиция заемат съответно Ботев Вр и Септември. Седемте точки разлика, в които са вместени петте отбора, говорят за безмилостна борба до края на шампионата за запазване на статута сред най-добрите.

Серия от осем поредни мача без победа за първенство отреди шесто място за Левски.

Без съмнение всички фенове и зрители на българския футбол стават свидетели на един от най-оспорваните шампионати от много години насам. Точка разлика между първия и втория, вариант за нов шампион, равностойни съперници в първата шестица и интригуваща борба на дъното гарантират още драма до края на сезон 2022/23. Ще спре ли ЦСКА хегемонията на Лудогорец и ще успее ли Левски да спаси сезона си с място в Европа, ще разберем напролет, когато бъдат подновени битките в елита в първата половина на февруари. /БГНЕС