ЦСМП на протест заради отпуснатите 22% увеличение в сектора

Служители на ЦСМП на протест с искане за увеличение на заплатите на шофьори на линейки с 600 лв., предаде репортер на БГНЕС.

Протестиращите са възмутени от решението на Тристранния съвет, който определи възнаграждения за сектора с 22% увеличение.

“Възмутени сме от отношението на министъра на здравеопазването и т.н. Тристранка, която няма нищо общо с отпуснатите средства от Министерството на икономиката за заплащане на всички колеги в ЦСМП”. Това заяви за БГНЕС Валери Кузманов представител на синдиката в ЦСМП - София.

“Стигна се до решение да бъдат отпуснати 30 млн. за всички сектори на ЦСМП в България. Имахме среща с министъра и решението бе увеличението на заплатите да стане по една таблица от санитари до лекари и администрация. Изведнъж Тристранката си прави среща в министерството и казват 22 % увеличение на всички, но шофьорите тук са ощетени, техните заплати са увеличени със 100 лв.”, подчерта Валери Кузманов. “Излъгаха ни за категорията на служителите в ЦСМП, купоните за храна също не стигат и тук излъгаха, колегите нямат и облекло. Шофьорите получават 1000-1100 лв. чисти по банкомат. Искаме 600 лв. увеличение за тях, 400-450 лв. за фелдшери, за медицински сестри 360 лв.”, подчерта той.

Иван Йорданов, шофьор на линейка, поясни, че искат договореното увеличение на заплатите. “Искаме си нашето възнаграждение, полагаме много труд, той се вижда само от пациентите, но благодарността им нас не ни храни. Ние си вършим работата, но искаме достойно заплащане и да получим нуждата категория. Не могат да ни сравняват с трета категория”, каза той.

Сборният пункт на недоволството е паркингът на площад Александър Батенберг, след което протестът ще се премести пред Министерството на здравеопазването. /БГНЕС