Цунамито в Япония преобърна и отнесе 20 кораба

Най-малко 20 кораба, които се намираха в пристанищата на префектурите Токушима и Кочи в западна Япония, бяха повредени от цунамито в нощта на събота срещу неделя, съобщи телевизионният канал NHK. Корабите са били преобърнати и отнесени в океана, твърди медията.

По-рано беше съобщено за 10 повредени японски кораба.

В неделя около 230 000 японски жители, живеещи в райони по тихоокеанското крайбрежие, получиха заповед за евакуация от местните власти поради заплахата от цунами. Няма данни за пострадали. Освен това бяха отменени 27 вътрешни полета с кацане или излитане в зоната на възможно въздействие на стихията.

Националната метеорологична администрация на Япония обяви заплахата от цунами в нощта на 15 срещу 16 януари във връзка с изригването на подводния вулкан Хунга-Тонга-Хунга-Хаапай в Кралство Тонга. Според нея рискът от бърза промяна на ситуацията може да се запази и през следващия ден. По крайбрежието в различни части на Япония са регистрирани вълни с височина до 1,2 метра, съобщаваше се и за възможността за цунами с височина до три метра. /БГНЕС