Цветанка Андреева: Асен Василев делегитимира властта с отсъствието си от НС

Отсъствието на министъра на финансите и вицепремиер Асен Василев от заседанието на парламента в момент, когато се гледа на второ четене Бюджет 2022, е преди всичко в противоречие на заявките, дадени от „Промяната продължава“ както в предизборния период, така и по време на управлението на служебния кабинет. Те обещаваха, че когато дойдат на власт, ще бъдат много диалогични и изключително уважителни към Народното събрание, всички парламентарни групи, и най-вече към мнозинството, което ги подкрепя. Това е в разрез със заявките.

Бюджетът не е просто най-важният закон, а визията на правителството как ще управлява обществото за една година напред. Това е концепцията за нашия живот, защото от финансите и икономиката ще зависят всички сфери. Липсата на финансовия министър е не просто обидна за институцията Народно събрание, но и доста безотговорно като властова позиция.

Живеем в условията на много и сериозни кризи – здравна, енергийна и инфлационна, но всички тези кризи бяха прогнозирани още когато Кирил Петков и Асен Василев бяха служебни министри. Липсата на ясна стратегия е изключително обезпокоителна. Да се пипа един бюджет няколко пъти през годината е свидетелство за нестабилността на властта. Това говори, че властта няма ясен хоризонт, и ако нейният хоризонт е само до три месеца, това вече е изключително опасно за социално-икономическия живот на обществото ни.

За момента нямаме нито едно ясно решение затова как можем да излезем от кризите, които ни въртят в бясна спирала. Социалното напрежение все повече нараства. Поражда се социален гняв, зачестяват протестите. Да, те са политически подплатени, но в крайна сметка социално-икономическите очаквания на обществото ще се изразят именно в политически искания към властта. Липсата на финансовия министър в парламентарна зала е делегитимация на самата изпълнителна власт и то в момент, когато обществото е разтревожено и гледа с голямо очакване всяко едно действие на властта.

Намираме се в обстановка на военен конфликт в близост до нашите граници. Европа е разтърсена. Не е изключено да последва сериозна енергийна криза. Имаме ежедневни заявки от министър-председателят, че сме се подготвили, но как точно – не става ясно. Липсата на план, на ясен разчет във времето какво следва, липсата на различни варианти за действие при промяна на кризите и влошаване на обстановката, говори не просто за това, че властта не се справя, тя не е подготвена. /БГНЕС

-----------

Цветанка Андреева, политолог. Анализът е направен за Агенция БГНЕС.