Цветанка Андреева: Партиите да отчетат нуждата от коалиция в предизборните си кампании

Противопоставянето между „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ придобива форми на открита война. Но единственият успех след изборите ще бъде дали може да се състави стабилна и смислена коалиция.

Много бяха дефицитите в управлението на правителството на „Продължаваме промяната“, начело с премиер Кирил Петков. Игрите с енергийната и газова сигурност показаха, че той не може да борави със системите за сигурност.

Предизборната коалиция между „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ беше дълбоко невъзможна и поради тяхното различно отношение по отношение на „Газпром“ и газовите доставки.

Ставаш добра политическа сила, когато съумееш да бъдеш опозиция – това ГЕРБ го доказа. Сега те трябва да преодолеят изолацията, която се опитват да им наложат отвън.

Това заяви в интервю за БГНЕС политологът Цветанка Андреева.

Предизборната кампания следва логиката на разпада на последното 47 Народно събрание, което преждевременно и фатално свърши и изчерпа живота си.

„Конфронтацията, която се наложи в него, в хода на кампанията още повече се изостря. Противопоставянето между „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ добива форми на открита война“, подчерта тя.

Според нея в предизборната обстановка властта е основна цел, но след изборите тя се превръща в отговорност. Сега сме в етап, в който властта е цел за всички партии.

„По пътя към тази цел всички средства са позволени, но всички участници в изборите трябва да знаят, че успехът, който обществото вижда е различен от техните предизборни визии. Единственият успех във вечерта на 2 срещу 3 октомври ще бъде, ако има индикации, че в държавата може да се сформира дългосрочна, здрава и смислена коалиция, която да управлява в парламента и да излъчи изпълнителна власт“, предупреди политологът.

Цветанка Андреева определи като липса на компетентност и носене на ясна отговорност поведението на участниците в политическия процес. „Работата на политиците е да гледат и да мислят стратегически напред, те работят с категорията бъдеще и трябва да ни дадат отговор как си представят нашето развитие занапред”, подчерта тя.

Политологът коментира тежкия инцидент в Бургас, при който в опита си да спрат автобус, превозващ мигранти, двама полицаи изгубиха живота си. Цветанка Андреева припомни, че мигрантският натиск не се е случил снощи, а присъства от няколко години. Така че днес, когато първите мъже в управлението правят изявления нека да знаят, че не всичко започва от тях, добави тя.

„Мигрантският проблем няма да бъде решен с репресивни действия, а с дипломация. Турция много добре следи всички мигрантски потоци на своя територия и тя знае накъде се предвиждат тези мигрантски групи. Контактите, които установяваше Бойко Борисов с Реджеп Тайип Ердоган, бяха много решаващи за справяне с мигрантския поток“, подчерта Цветанка Андреева.

Много бяха дефицитите в управлението на правителството на „Продължаваме промяната“, начело с премиер Кирил Петков.

„Въпреки че оперативното време от 6 месеца е твърде малко, ние сякаш не видяхме ход на знаковите реформи, които те обещаваха, когато дойдоха на власт, с които обществото ги натовари и легитимира появата на това ново мнозинство, на тази нова коалиция, която се изгради и стоеше идеологически много абсурдно, но в крайна сметка беше допусната от обществото. Не само липсата на политическа воля, не само противоречията в коалицията, но липсата и на професионален опит да управляваш държава си казаха думата“, заяви Андреева.

Игрите около енергийната и газова сигурност през тези 6 месеца, в които Петков беше на власт, показаха, че той не може да борави със системите за сигурност в страната.

„Кирил Петков обеща нещо, което не се случи – подписване на дългосрочен договор за доставка на втечнен газ. Той обеща това преди няколко месеца след прибирането си от САЩ. Тогава стана ясно, че едно е да договориш два танкера, съвсем друго е да подсигуриш дългосрочен договор. Това означава да подсигуриш националната сигурност и да не подложиш на риск българската икономика“, подчерта политологът.

Според нея Петков и ПП не са си дали достатъчно добре сметка още в началото на войната на Русия срещу Украйна, че газът ще бъде използван като оръжие. Те не са се вслушали в предупрежденията на водещите световни експерти в тази област.

„Политиците ни трябваше много добре да осъзнаят, че ще взимат решения в много тежка ситуация на война. Цялото им поведение трябваше да бъде много по-отговорно. Сключване на дългосрочни договори, проверка на ДАНС от какви фирми купуваш. Тази седмица виждаме нов корупционен скандал, в който е замесена четворната коалиция. Те са купували „синьото гориво“ през румънска фирма, собственост на „Газпром“. Не са ли проверили чрез ДАНС фирмите, от които купуват? Този скандал напомня много скандала с „Джемкорп“, където на по-късен етап службите установиха, че има проблем със собствеността. Това говори или за злонамереност в поведението на бившите управляващи или за некомпетентност. И двете не са добро извинение и водят до падане от власт. Липсва визионерство, потъваме в скандали“, заяви Андреева.

Според нея обединението на „Демократична България“ с „Продължаваме промяната“ е дълбоко невъзможно, включително и заради отношението им към газа.

„Как те биха могли да правят днес и утре една и съща кампания, когато привържениците на едните са на протест срещу президента, а другите в лицето на Кирил Петков казват, че Радев няма да играе на тези избори и с него няма да се занимаваме. Вижте и отношението им към газа. Всичко, което ДБ критикува за обвързване с „Газпром“ се оказва практика на „Продължаваме промяната“. Има нещо много по-дълбоко от невъзможността да се случи тази коалиция“, заяви политологът.

Тя посочи още един абсурд свързан с обявяването на листите с кандидат-депутати от ПП. „Абсурд е да можеш да колаборираш с отцепниците от „Има такъв народ“, а да не можеш да потърсиш коалиция с уж най-близкия ти идеологически партньор. Ако на тази база ще предлагаш бъдещо управление, то е провалено отсега“.

Цветанка Андреева отбеляза, че ПП и техните коалиционни партньори ни предлагат не само още от същото, те искат да облекат провалите си в нови дрехи. „Предлагат ни да ни управлява същата коалиция, която се провали като политики. Предлагат ни същата схема за газа, която ни доведе до тази криза. Кирил Петков ни предлага още от същото и по отношение на арестите, за които съдът се произнесе, че са незаконни. Вместо да отчете, че те са били политическа репресия и не това е начинът да правиш съдебна реформа“, заяви Андреева.

Според нея политиците трябва да търсят „факторите на стабилност, а не скандалите. Това ще ги направи смислени“. Тя смята, че голямото предизвикателство пред ПП е тяхното оставане като траен субект в българската политическа система.

ГЕРБ влизат силни в тази кампания, защото доказаха, че могат да живеят в състояние на опозиция. „Обвиненията, че са партия на клиентелата и че ще се разпаднат много бързо, ако нямат власт, се оказаха несъстоятелни. Ставаш истинска политическа сила, когато можеш да си опозиция. Това ГЕРБ го доказа. Сега важна задача е преодоляването на изолацията, в която искат отново да ги поставят. Те трябва да докажат, че не са изолационистка политическа организация, а напротив други са тези, които изолират възможността да се състави коалиция“, каза Андреева.

Тя определи като силен ход това, че още след разпадането на парламента са очертали няколко пункта на базата, на които може да се сформира коалиционно мнозинство. „Това мнозинство, което на два пъти беше ефективно в миналия парламент – така нареченото евроатлантическо мнозинство“, заяви политологът.

Цветанка Андреева подчерта, че критерият за успех на тези избори ще бъде това дали можеш да управляваш или не: „Знаейки че ще има нужда от коалиционно управление, трябва всички партии да отчетат това в предизборните си кампании“. /БГНЕС