Цветанов: Представители на бившите управляващи са сред лобистите на руските интереси у нас

Представители на бившите управляващи са сред лобистите на руските интереси у нас. Това каза пред бТВ председателят на Републиканци за България Цветан Цветанов, водач на листите с номер 7 на Национално обединение на десницата във Великотърновския и Благоевградския избирателен район.

По думите на Цветанов трябва да признаем и благодарим на политиците, които през годините на прехода успяха да очертаят европейския хоризонт за страната ни, за да принадлежим към ЕС и НАТО, което ни гарантира цялостната териториална сигурност и възможност да противодействаме на чужди влияния. Но що се касае до зависимостта от Русия – през последните 15-20 години, тя се увеличава, категоричен бе Цветан Цветанов и като пример даде „Нефтохим“: „Когато беше приватизиран, към тогавашния момент можеше да преработва нефт от Алжир, Египет, Иран и Ирак. След преминаването в ръцете на „Лукойл“ вече започна да обработва само руски нефт. Когато говорим за така наречената диверсификация, ние винаги трябва да търсим допълнителни източници на газ, с които българската икономика да може да разполага“, заяви Цветанов.

На този фон той подчерта, че вече 12 години не е изградена интерконекторната връзка Комотини - Стара Загора, която е с трасе от 170 км, но за разлика от това 400-километровата тръба на „Турски поток“ беше изградена за година и половина. И тази тръба само преминава през нашата територия, без абсолютно никакво разклонение в страната, а това не дава възможност за газифициране дори на град като Видин, а минава на километри от него, подчерта Цветанов. „Това е риск, който държавата ни пое с изграждането на тази тръба, без абсолютно никакъв риск за руската страна, респективно за „Газпром“, каза той.

Цветанов припомни също, че дори и към настоящия момент никой не знае къде е т.нар. „Пътна карта“ за развитие на газопреносната ни инфраструктура, подписана от бившия енергиен министър Теменужка Петкова и „Газпром“. Причината вероятно е „защото там, може би, има много неща, свързани с тази зависимост, за която говорим“.

Цветан Цветанов отново постави и въпроса, дали представители на предишното правителство, в лицето на бившия премиер Борисов, на Теменужка Петкова и Томислав Дончев, са провеждали в България срещи с хора от забранителния списък на ЕС по санкциите срещу Русия. По думите му тези представители на бившата власт са били лобисти на руските интереси.

Цветанов заяви, че в последните 15 години, всяко политическо ръководство на държавата е прокарвало сериозни интереси на Русия и заяви, че се е противопоставял на това, когато е участвал в управлението.

Що се отнася до ядрената ни енергетика, Националното обединение на десницата предлага изграждане на допълнителни мощности на АЕЦ „Козлодуй“ и Горна Арда. По думите на представляващия Национално обединение на десницата, страната ни все още не е готова за трансформацията, която предстои по Зелената сделка. /БГНЕС