Цветанов: Преизчисляване на пенсиите и премахване ненужните посещения в ТЕЛК

Републиканци за България ще продължат да настояват за преизчисляване на пенсиите, на база трудов стаж. Това минава през актуализация на бюджета, коментираха с жители на Павликени председателят на партията и водач на силната листа с номер 21 Цветан Цветанов и павликенският производител на боза и предприемач Фикред Ферадов, който е шести в листата.

Ниските пенсии са това, което най-много тормози възрастните хора, споделиха всички, с които Цветанов и Ферадов разговаряха. Състоянието на българските пенсионери може да се подобри с ясна и строго контролирана финансова политика, а не с временно раздаване на 50-левки, единодушни бяха те.

Политиката за пенсионерите, която Републиканци за България предлага на база добрите европейски практики, включва също създаване на специална служба по заетост. Приоритет е и обезпечаването на грижата за пенсионерите, особено самотно живеещите хора, които остават вдовци. Тези грижи ще включват наблюдение на здравословното им състояние и социални грижи.

Премахване на ненужните посещения на ТЕЛК, е друг ключов момент в социалната политика на ПП „Републиканци за България“, който бе сред обсъжданите в Павликени теми.

„Абсолютно наложително и крайно време е да се преосмисли ролята на ТЕЛК. Трябва да се прекрати необходимостта хората често да висят пред тези комисии, каквато е тъжната практика сега“, категоричен бе Фикред Ферадов, когото съгражданите му в Павликени и общината познават като услужливия и добронамерен бизнесмен Фико.

„Другото, което сме видели, че трябва да се промени – в момента няма връзка между ТЕЛК и социалните служби“, обясни Фико. По думите му, когато ТЕЛК е направила дадена констатация за нетрудоспособност, хората, освен, че имат своите сериозни физически проблеми, са и принудени сами да ходят и да си търсят правата, вместо социалните служби да се погрижат за тях.

Това е нещо нечувано и недопустимо за 21 век, категоричен е Фико. Електронното управление, на което партия „Републиканци за България“ силно акцентира и има капацитета незабавно да реализира, ще обхване и социалната сфера и тази на здравеопазването, наред с административните услуги и всичко, което може да облекчи ангажиментите на хората и бизнеса, и да намали предпоставките за корупция.

Предприемачът призова съгражданите си да гласуват за Републиканци за България, за да започне най-после разрешаването на проблемите.

„Помни се лесно – 21 век, 21 година, 21 номер в бюлетината“, коментираха с усмивки възрастни жителки на Павликени, които пожелаха успех на достойните кандидати от великотърновската листа.

Живущи в близост до ромския квартал в града пък се оплакаха на Цветан Цветанов от шумните ромски сватби, които през летния сезон се провеждат до късно нощем, дори и в делнични дни. По думите на хората, държавата, в лицето на полицията, е абдикирала, или пък е толкова отслабена, че не може да се справи с проблема. „Това не беше така по ваше време“, обърнаха се към Цветанов местни жители. /БГНЕС