Цветарски: Преброители се отказват заради COVID-19, в София не достигат 600 души

Регистрираме много висок процент на отказали се преброители. Това каза председателят на националната статистика Сергей Цветарски, предаде репортер на БГНЕС.

Председателят на НСИ посочи, че основно влияе оказва епидемичната обстановка. „В София например не ни достигат около 600 преброители. Те би трябвало да преброят около 1300 участъка”, каза Цветарски.

Всички преброители са инструктирани и снабдени с всички противоепидемични средства, инструктирани са да не осъществяват близък контакт, да спазват дистанция от поне 1,5 метра и по възможност всичко да се прави от известно разстояние.

В случай, че не ви посети преброител, може да се обърнете към временните центрове за преброяване на територията на страната, отбеляза още председателят на статистиката.

Към 4 октомври има преброени 2 771 000 лица от преброителите, заедно с 2 404 000 електронно преброени, имаме общо 5 176 000 лица към вчера, което е 74,8% от населението, съобщи Магдалена Костова от НСИ.

Преброяването с преброители ще продължи до 20.00 часа на 10 октомври. На този етап не се предвижда ново удължаване.

Цветарски посочи и случай в Перник, за който той каза, че също са научили от медиите. „В неделя следобед мъж, който е бил посетен от наш преброител, е заплашил и произвел изстрел с газов пистолет по преброителката в село Ярджиловци. Жената е отишла на адреса на човека, за да го преброи, легитимирала се е отдалече, въпреки това срещу нея е произведен изстрел, по нейните думи, с газов пистолет. Полицията е уведомена там, разговаряла е с жената, аз също разговарях с нея и с кмета на селото. Тези случаи са абсолютно недопустими от каквато и гледна точка да ги погледнем и се надявам, че няма да останат без последствия за извършителите. МВР от самото начало на подготовката на преброяването е наш партньор и има осигурени екипи, които да действат в такива случаи“, каза председателят на НСИ. Той посочи, че те им оказват съдействие и в някои райони, където достъпът е труден. /БГНЕС