Цветарски ще отговаря за проблемите с преброяването

Комисията по дигитализация, електронно управление и информационни технологии към Народното събрание на 14 септември ще отправи актуални въпроси към Сергей Цветарски, председател на Националния статистически институт (НСИ), свързани с възникналите проблеми с електронната система за ‘’Преброяване 2021’’ на НСИ, предаде репортер на БГНЕС.

Цветарски трябва да представи доклад, който да даде отговор на въпросите какви са параметрите на обществената поръчка за изработването на системата за „Преброяване 2021“, в това число стойност на договора, вид на процедурата и техническа спецификация, какви са причините и последователността от събития, довели до временния срив в системата, какви мерки и действия са предприети с цел гладко протичане на преброяването. От ДБ уточняват, че от председателя на Националния статистически институт трябва да разберем осъществена ли е комуникация и ако да с кои държавни институции, в случай на заплаха за информационната сигурност, в процеса на „Преброяване 2021’’, каква е била предварителната подготовка, в т.ч. проведените тестове за натоварване, техните параметри и резултат и какви мерки са взети за защита на данните по време на ‘’Преброяване 2021’’, включително, проведени ли са тестове за проникване в електронната система за „Преброяване 2021’’.

На заседанието е поканена и Камелия Нейкова, председател на Централната избирателна комисия (ЦИК). Тя ще отговаря на актуални въпроси за готовността за провеждане на машинно гласуване и свързаните с него дейности за изборния процес: какви мерки за сигурност и интегритет на изборния процес предвижда ЦИК, какви са сроковете, в които ЦИК предвижда да извърши удостоверяването на машините, получила ли е пълния изходен код на софтуера за техническите устройства за машинното гласуване, каква е готовността да проведе избори „2 в 1“ и на колко човекочаса е оценена необходимата доработка на софтуера, на какъв етап е пилотното въвеждане на дистанционно електронно гласуване.

БГНЕС припомня, че след серия опити за хакерски атаки, на 8 септември вечерта НСИ спря достъпа до електронното преброяване. От там увериха, че няма теч на данни от вече преброили се. НСИ обмисля да удължи електронно преброяване след тези затруднения.

Участването в преброяването е задължително по закон, а който не се включи е застрашен от глоба от 160 лева. След край на електронното регистриране тръгват преброители, като за момента преброяването трябва да завърши на 3 октомври. /БГНЕС