Цвете в епруветка – наука в ръцете показват в София Тех Парк

Цветето в епруветка е идеално решение за хората с алергии. То е създадено в сътрудничество с Института по декоративни и лечебни растения – София. Цветето участва в специално изложение в „София Тех Парк“, което радваше столичани цели два дни, предаде репортер на БГНЕС.

Това е творение на биотехнолози, които са го сътворили посредством лабораторията в Негован и са го вкарали в тази малка епруветка. Цветето издържа минимум два месеца в тази среда, в която се намира, като може да издържи до три и до четири месеца. Растението може да бъде във всяка една къща – в хола, в детската стая, навсякъде, но при стайни условия. Не може да вирее навън на пряка слънчева светлина, тъй като то е пригодено да бъде в епруветката. Цветето може да издържи в тази среда до 4 месеца, след това може да се пренесе в саксия.

Цвете в епруветка предлагат на щанда на изложението в два цвята, което се нарича Лобелия.

Съветите, които представителите на „Цвете в епруветка“ дават на любителите на цветя, които са си закупили растението, е първо да помислят за науката, която държат в ръцете си. „И след това им казваме просто да си го поставят някъде във вкъщи, да не е на прозореца на пряка слънчева светлина и да го гледат само с много любов. Друго не му трябва“, категорични са те.

На изложението на цветята имаше щанд и на Jamba – хъб на възможностите.

„Това, с което днес представяме всъщност нашата организация, са свещи и сапуни, направени от хора с увреждания в нашето социално предприятие Jamba – хъб на възможностите. Това са ароматни свещи, 100% натурален соев восък, различни цветни аромати, които сме съобразили с темата за цветя днес. И средствата, които всъщност така идват в нашата организация от тази дейност, ние използваме за обучение на хора с увреждания и по-скоро интеграция на младежи от средното училище към висшето образование“, сподели представител на организацията, като обясни, че техниката на свещи се осъществява чрез метода изливане. „Всички свещи, с които работим, всъщност са в съдове, т.е. нямаме свещи в калъп. Преценихме, че това е по-добрият вариант предвид групата, с която работим“, казаха още от Jamba – хъб на възможностите.

На щанда, ръководен от Лилия Язова, могат да бъдат намерени различни видове цветя, които да станат част от вътрешния интериор.

„Ние предлагаме интериорни решения за дома и офиса от стабилизирани растения и скандинавски мъх. Използваме различни техники – като ги аранжираме като картини или примерно декорации, съответно кашпи или по-големи стени“, каза тя. „Най-важното е: нашите декорации не са подходящи за излагане на слънце, така че пък това е плюс неминуемо в по-невзрачната част на помещенията да ги поставим точно там“, подчерта Язова.

На изложението на цветята, организирано от „София Тех парк“, могат да бъдат видени различни растения, както и любителите на цветя да се запознаят с иновативни методи и технологии за отглеждането им в домашни условия, също и с приложението на технологиите в земеделието.

В изложението участват десетки производители, търговци, обикновени любители и новатори в областта на флората. /БГНЕС