Цветелина Узунова: Кралица Елизабет II беше стожер на държавността

Живеем в уникални времена, отиват си хора епохи, които са определяли развитието на човечеството през целия ХХ век и са заложили базата, върху която то ще се развива през ХХI. Това заяви пред БГНЕС Цветелина Узунова, експерт по ПР и публични комуникации.

„Кралица Елизабет II беше уникална жена. Нейното управление погледнато от гледна точка на един човешки живот е наистина несъизмеримо с нищо. Това са 70 години, в които тя е управлявала не само Великобритания, но и всички страни от Общността. Ролята ѝ е огромна. Кралица Елизабет II беше стожер и опора на държавността, с нейните качества всеотдайност, почтеност, скромност. Отношението на британците към нея винаги е било на голяма обич и уважение, въпреки турбулентния период през 1997 г. около смъртта на Даяна“, заяви Узунова.

Според нея покойната кралица наистина заслужава определението, дадено ѝ от много наблюдатели, жена епоха. „70 години в този мъжки свят на политиката е наистина постижение“, добави тя.

Големият въпрос е дали новият крал Чарлз III ще успее да продължи пътя на майка си, която се превърна в еталон за управление и изпълнение на дълга на един монарх.

„Плюсът на монархиите е, че бъдещите владетели се подготвят за своята мисия от деца. Той е знаел през целия си живот, че този момент ще настъпи и е гледал примера на майка си. След него идва Уилям, а след него Джордж. Следващите по линията на унаследяване на трона ще се развиват. Хората имат перспектива и знаят какво предстои в управлението“, заяви Узунова и добави, че на бъдещия крал никак няма да му е лесно, защото кралицата е много обичана от своите поданици.

„Предстоят големи промени и от днес Великобритания отваря нова историческа страница“, обобщи Цветелина Узунова.

Тя припомни и тесните връзки между българската царска фамилия и британския кралски двор. И в България, и във Великобритания монарсите са от една династия – Сакскобургготската. По време на Първата световна война крал Джордж V я преименува в Уиндзорска заради силните антигермански настроение на острова.

Диамантеният юбилей на кралица Елизабет II през 2012 г. До нея е Симеон Сакскобургготски

„Симеон II и Елизабет II са братовчеди и имат изключително топли отношения. Царят винаги е присъствал на големи събития на кралското семейство. Принц Чарлз дойде специално в България, когато Симеон беше премиер. Надявам се тези топли отношения да се отразят по някакъв начин и по време на управлението на Чарлз като нов крал“, каза специалистката по ПР.

Цветелина Узунова припомни, че днес е 9 септември. „Ако не беше съветската окупация и манипулираният референдум на 16 септември 1946 г. за монархия или република, проведен под дулата на автоматите, може би България щеше да остане Царство и цар Симеон щеше да бъде най-дълго управлявалият владетел към днешна дата. Въпреки че той не е действащ монарх, има уважението на всички аристократични фамилии, защото е един от доайените“, подчерта тя. /БГНЕС