Тея Петрова: Баща ми се чувстваше истински свободен в планината

Баща ми се чувстваше истински свободен в планината, заяви пред БГНЕС дъщерята на алпиниста Боян Петров – Тея Петрова.

В този час в столичното кино "Люмиер" е премиерата на филма "Отново съм тук" в памет на зоолога, еколог, спелеолог и алпинист. Филмът проследява опита на Петров да изкачи Шиша Пангма, който се оказва и последният му връх. Той е единственият българин с 10 изкачени осемхилядници без използване на кислород и шерпи.

Независимо от стотиците посетени планини, Боян най-много обичал да се завръща в родината.

Той много обичаше Витоша и България. Любимото му място беше Боянски камък, защото там сме ходили стотици пъти. Там тренираше, имам много спомени, катерили сме се заедно, сподели Тея.

Тея обича планината заради баща си, но още не се е впуснала в авантюрата наречена алпинизъм.

„Винаги съм се чувствала добре в природата. Швейцария е рай за хората, които обичат планината. Там ходя в планините, но основно в летния сезон. През зимата карам ски. Досега не съм се качвала на такива височини като баща ми, но не се знае какво ще стане в бъдеще”, сподели още тя.

Поли Генчева: Боян Петров възпита гражданска и човешка позиция у хората

Като дъщеря на алпинист Тея е на мнение, че екстремният алпинизъм не трябва да се насърчава у децата, ако те не го усещат.

„Екстремният алпинизъм не бива да се насърчава, ако те не го усещат, но това да се прекарва време в природата, да се движим, спортуваме, пазим природата, бяха големите каузи на баща ми”, каза тя.

Боян Петров се е чувствал в свои води, когато е бил сам в планината.

„Той се чувстваше истински свободен. Казвал ми е, че от тези височини вижда следващите върхове, които да покори. Аз не съм имала този опит, дали е вярно за мен, но определено е вярно за някой, който се чувства добре, когато е сам“, отговори Тея.

Дългите периоди на раздяла не са попречили на силната връзка между баща и дъщеря.

„За мен не е имало преди и след. Не съм го познавала в период, когато да не е пътувал. От самото ми раждане бях свикнала да заминава всяко лято. Той ми изпращаше съобщения по сателитен телефон. Казваше ми да му разказвам какво правя, защото около него нямало нищо интересно, а само сняг“, спомни си Тея.

Боян Петров е извор на изключително силни думи, но един цитат изпъква.

„Всеки ден да изкачваме един малък връх”. С този цитат иска да каже, че стъпка по стъпка трябва да постигаме целите си”, заяви Тея Петрова.

Борбата за защита на природата има бъдеще, категорична е дъщерята на алпиниста.

„Определено има бъдеще в тази кауза, защото има факти, които показват, че нещо трябва да се направи. Не знам как е в България, но в Швейцария, където живея, се прилагат много закони в защита на природата“, посочи тя. /БГНЕС