„Театърът на чудесата“ представя интерактивна игра между актьор и робот

„Робот с изкуствен интелект, медицина на бъдещето, creative story telling и преплитане между настояще и бъдеще очакват зрителите на тазгодишния Театър на чудесата.“ Това заявиха в интервю за БГНЕС създателите на фестивала, Димитър Узунов режисьор и актьор от Арте Урбана Колектив и астрофизикът д-р Владимир Божилов от катедра „Астрономия“ към Физическия факултет на Софийския университет „Климент Охридски“.

„Тази година сме подготвили много повече теми от миналата, като интересното е, че имаме и по-голямо международно участие в събития като от 8 представления цели 5 са чуждестранни”, заяви Димитър Узунов.

Роботът Alex, който притежава изкуствен интелект и е обучен чрез deep learning, ще бъзе гвоздеят на „Театъра на чудесата“. „Роботът ще си партнира с интро актьор, ще му задава реплики и публиката ще трябва да отгатне дали даденият актьор е играел или роботът му е подсказал репликите”, обясни създателят на събитието и открехна завесата за други интересни неща, които могат да бъдат видени.

„Италианското представление по медицина на бъдещето също ще бъде част от театъра, докторите ще имат пълно знание за нашето ДНК, за всякакви данни от нашия организъм и пак на база изкуствен интелект, те ще могат да ни лекуват индивидуално според подходящото лечение”, разказа актьорът.

Екипът е акцентирал върху човешки теми като страха от смъртта, какъв е смисълът да живеем и всякакви философски теми обхващащи медицината на бъдещето. Димитър Узунов сподели, че за него науката е един сюжет, който разработва от години чрез метода на сценарийното писане.

„Със сигурност преплитането на науката и изкуството е вълнуващо, то е един нов ренесанс, при който артистите са учени и учените са артисти, така че ние се стремим да даваме видимост на такива продукции, като наш основен акцент е, че най-вече работим за сценичните изкуства. Всичко се случва на сцената, затова е и Театър на чудесата, опитваме се чрез артистичен начин да покажем важни теми от живота”, коментира Димитър Узунов и допълни, че фестивалите са подкрепени от Европейската комисия за иновации и творчески продукти, следователно Европа е признала нуждата от този тип изкуство.

„Днес науката е интердисциплинарна и не е лесно винаги човек да бъде в крак с най-новото и най-интересното, затова заедно преди няколко години решихме да реализираме една постановка, която показва на разбираем език най- новото от света, как да търсим планети- близнаци на Земята, как астробиологията, науката за възникването , развитието и бъдещето на живота, може да бъде показано популярно зрителите могат да разберат на 30-ти октомври от 20:00ч в зала 2 на Топлоцентрала по време на нашата космическа комедия „Дългия път към звездите“, заяви и астрофизикът д-р Владимир Божилов.

„Това е уникален спектакъл, който докато се развива и гражданите ще могат да наблюдават най-новата и пълна версия, която е интерактивна, тоест всеки път публиката активно участва във всеки момент, в който пиесата протича. Едновременно с това на разбираем и популярен език всеки, който дойде ще може да разбере как се откриват всички тези втори земи в космоса, как учените намират екзопланети и защо това е наистина важно особено днес. Това е събитието, в което участваме с Димитър Узунов от гледна точка на театър направен за комуникация на науката“, коментира астрофизикът и обясни, че на 29 октомври ще се състои workshop обучение.

„Това е тричасово обучение по creative story telling, което е насочено към всеки, който би искал да научи как да подобри своите комуникационни умения, как те да разкажат по-добре своята тясно специализирана наука на нетясно специализирана публика, така и за артисти, които искат да разберат повече за света на науката и да комуникират по-лесно с учени“, добави д-р Владислав Божилов.

Театърът на чудесата тази година ще се проведе от 27 до 30 октомври 2022 г., в Арт център за съвременни изкуства "Топлоцентрала". Фестивалът ще поведе публиката по “Дългия път към звездите“, който ще въведе гражданите в последните научни теории за произхода на Слънчевата система и живота във Вселената. /БГНЕС