Теди Москов: Павел Васев разбираше организма на театъра

Артисти и приятели си взеха последно сбогом днес с дългогодишния директор на първата ни сцена Павел Васев, който почина след продължително боледуване на 68-годишна възраст, предаде репортер на БГНЕС.

На снимката: Ириней Константинов

Ще запомня бившият директор на Народния театър Павел Васев като една блага, добра физиономия и човек, който много ми е помагал, каза за БГНЕС режисьорът Теди Москов и продължи: „В негово лице губим един човек, който разбираше от всичко – от структурата, от химическия и физическия състав на организма, наречен театър".

Актьорът Ириней Константинов си спомни за снимките на филма "Моби Дик", откъдето започнало приятелството му с Васев.

„Следваше кинорежисура в Белград. Беше тъжен, майка му беше починала, току-що, при катастрофа. И от тогава започна нашето приятелство, което продължи по много емоционален начин. Когато бяхме студенти в сесия, зимата, той идваше с едно „Ауди“, взимаше ме и карахме като луди по пътя за Боровец, докато в един момент щяхме да се пребием“, върна се назад актьорът и подчерта, че Васев е бил много добър и мъдър човек, а освен това и много добър управленец.

Актьорът е убеден, че Васев ще липсва на много хора, защото такива като него са рядкост и много липсват в обществото ни и добави, че такива личности се създават.

Актьорът Владимир Пенев пък определи директорът на Българския културен център в Москва и дългогодишен ръководител на първата ни сцена като ренесансова личност.

„Има такива ренесансови личности, такива надпартийни, над злободневни, над ежедневни, над банални личности, които са много повече като че ли от друго време, и които дават на хората, с които живеят много надежда и много опора. И той беше точно такъв. Даваше надежда, даваше опора, имаше чудесно чувство за хумор“, заяви Пенев и добави, че това не му е пречело да създава приятелства с хора, които не мислят като него.

Павел Васев бе директор на Народния театър "Иван Вазов" от 2009 до началото на 2015 година. След пенсионирането си Васев стана изпълнителен директор на Националния филмов център до провеждането на конкурс. Васев беше ръководител на Българския културен център в Москва. Носител е и на национални и международни награди за документално кино, отличия за професионална дейност, както и на орден "Кирил и Методий" - първа степен.

Поклон пред паметта му! /БГНЕС