Техеран се закани отново да свали американски дрон

На 20 юни Иран свали американски шпионски дрон, заявявайки, че е нарушил иранската граница. Американските военни потвърдиха, че безпилотният апарат е бил свален, твърдейки обаче, че е летял в международното въздушно пространство в Ормузкия пролив.

„Всички видяха свалянето на безпилотния самолет“, коментира военноморският командир адмирал Хосейн Ханзади за информационна агенция Тасним. “Мога да ви уверя, че този непоколебим отговор може да бъде повторен и врагът го знае“, добави той.

Американският президент Доналд Тръмп твърди, че след инцидента Вашингтон е планирал нападение, което е било прекратено 10 минути преди началото му. Тръмп отбеляза, че въздушният удар е можел да доведе до смъртта на около 150 иранци, според оценките на Пентагона, и той решил, че това е непропорционален отговор.

Междувременно президентът на САЩ подчерта, че не е дал нареждане за удара срещу Иран с командата „стоп", а по-скоро "я е спрял за дадения момент". САЩ въведоха и нова серия от санкции срещу Ислямската Република.

Дронът беше свален на фона на друга ескалация между Техеран и Вашингтон, след като САЩ увеличиха военното си присъствие в Близкия изток, позовавайки се на предполагаема заплаха от Иран. /БГНЕС