Технологиите и изкуственият интелект превзеха фестивала „От Винта!“

От днес до 24 октомври Руският културно- информационен център в София се превръща в дом на науката, техниката, иновациите и изкуствата. Причината за това е вторият международен фестивал за детско и младежко научно-техническо творчество „От Винта!“, предаде репортер на БГНЕС.

На откриването му присъства извънредният и пълномощен посланик на Руската Федерация в Република България Анатолий Макаров. Той поздрави участниците и им пожела много успехи. Макаров подчерта, че фестивалът се провежда под патронажа на Министерството на промишлеността и търговията на Руската федерация.

„Радвам се, че толкова нестандартно и полезно събитие вече стана традиция и се провежда в столицата на България, в РКИЦ. В рамките на този фестивал участниците и посетителите ще имат възможност да се запознаят с перспективни младежки идеи и проекти за практическо приложение в различни важни области на науката и техниката, като авиация, космонавтика, корабостроене, транспорт, екология, изкуствен интелект“, каза в приветственото си слово посланикът и добави, че в рамките на форума ще се проведат лекции и майсторски класове.

Ръководителят на фестивала Виктория Соболева разказа за БГНЕС, че на фестивала се спазват всички противоепидемични мерки и хората ще го посетят.

„Тази година в проекта взимат участие няколко държави. Ще може да се видят много проекти на млади хора от 5 до 35 години в най-различни области. Имаме участници от Турция, Гърция, Белгия и други държави. Целта на фестивала е комуникационна площадка за млади хора, където те могат да общуват, да споделят идеите си и да се развиват“, заяви Соболева.

Дарена Дахминова от Националната професионална гимназия по прецизна техника и оптика „М. В. Ломоносов“ заедно със своя съученичка показват основните уреди, които се използват в специалност оптика.

„Много хора не са виждали това, което сме изнесли. Имаме всякакви видове рамки с различни видове очни части, имаме различни видове лещи, с различна сила и различни диоптри. Имаме уред, който оцветява лещите в различни цветове, дори преливаме такива цветове, имаме уред, който почиства стъкла и такъв, който измерва силата на лещите. Имаме и уред, който може да нагласи рамка спрямо човешката глава, което също е голям плюс“, разказва дванадесетокласничката и подчертава, че доста хора не знаят дори как се правят очила и именно това е тяхната цел – да разкрият как се случва това.

Сред участниците е и Асен Матеев, който твърди, че едно от сто деца има такива възможности, с които те са готови космонавти.

„За да не пропиляваме този шанс, аз се насочих към създаването на такива дейности, които да дадат възможност децата да се изявяват в тази посока. Това е една потребност от такова мислене и такова развитие на науката. Тук демонстрираме реално създадени проекти на деца, включили се в международния ни конкурс“, казва той и посочва, че сред експонатите са роботите на 5-то вечерно училище „Пеньо Пенев“, макет на 35 СЕУ, както и ръцете, които държат планетата, проект на ученичката Ива Иванова, която с него е предизвикала огромен интерес.

Любомир Драганов, който също е на фестивала мечтае да изобрети робот, с който да се проучват условията за живот на други планети и да няма фактор, който да ги възпрепятства. В събитието той се представя с осемкрак паяк, който освен, че върви напред и назад, може да заобикаля обекти, а с него могат да се пренасят различни неща. Ученикът от Разград споделя, че от 10 годишен е увлечен по лего роботиката, а впоследствие вече открил и програмирането.

„С годините разбрах, че роботиката не е просто занимание, правиш си собствени правила. Също така учиш физика, математика, английски, което ти помага и в училище“, посочва той.

Попитан дали роботите могат да изместят хората, 16 годишният ученик, казва, че е възможно да се правят такива експерименти, но има предчувствие, че това няма да свърши добре.

„Ако човек стане безсмъртен ще ни трябват други планети, други места за живот“, смята десетокласникът и добавя, че роботът не може да чувства и да мисли сам, без човек да го програмира, но в същото време един робот може да вдига доста тежки неща, за разлика от човека./БГНЕС