Техеран: Смъртта на Амини е трагедия, но хаосът е неприемлив

Ссмъртта на млада жена в ареста е "натъжила" всички в Иран, но "хаосът" няма да бъде приет на фона на ширещите се бурни протести срещу смъртта на Махса Амини, предупреди президентът на Ислямската република Ебраим Раиси.

Ебрахим Раиси, президент на Иран

БГНЕС припомня, че смъртта на Амини преди две седмици предизвика антиправителствени протести в цял Иран.

"Всички ние сме натъжени от този трагичен инцидент... (Въпреки това) Хаосът е неприемлив", заяви Раиси в интервю за държавната телевизия, предаде Ройтерс.

"Червената линия на правителството е сигурността на нашия народ ... Не може да се позволи на хората да нарушават мира в обществото чрез безредици."

Гневните протести се разпространиха в над 80 града в цялата страна след смъртта на 22-годишната Амини на 13 септември. Тя беше арестувана за "неподходящо облекло" от „моралната“ полиция, която прилага строгия дрескод на Ислямската република.

Раиси заяви, че "съдебните медици ще представят експертиза за смъртта ѝ през следващите дни". Той е разпоредил разследване на смъртта на Амини.

Държавните медии съобщиха, че по време на протестите са загинали 41 души, включително членове на полицията и проправителствена милиция. Иранските групи за защита на правата на човека съобщават за по-голям брой жертви.

Раиси подкрепи иранските сили за сигурност, като заяви, че "те жертват живота си, за да гарантират сигурността на страната".

"Всеки, който е участвал и е разпалил хаоса и безредиците, ще бъде подведен под отговорност", предупреди Раиси. Той добави, че "никой не трябва да се страхува да изразява мнението си". /БГНЕС

Техеран / Иран