Текирдаг се "извини" на България и "обезглави" Чавушоглу на изборите

Партията на справедливостта и развитието загуби местните избори в град Текирдаг, където миналата седмица външният министър на Ердоган Мевлют Чавушоглу отправи критика срещу българския Закон за вероизповеданията по време на предизборна среща, предаде репортер на БГНЕС.

Град Текирдаг, разположен на северния бряг на Мраморно море на 135 километра западно от Истанбул, няма да се управлява от партията на президента Реджеп Тайип Ердоган, която получи 43,9% от гласовете на местните граждани. 51,15% от избирателите са отдали предпочитание за кандидата на светската Народно-републиканска партия, която е пазител на традициите на „бащата на Турската република“ Кемал Ататюрк.

БГНЕС припомня, че по време на предизборна среща с наши изселници турският външен министър Мевлют Чавушоглу отправи сериозни критики към българския Закон за вероизповеданията. Според него промените били насочени срещу правата на всички религии и Анкара трябвало да се намеси, след което България е променила закона.

От МВнР съобщиха, че Чавушоглу е провел разговор с българския си външен министър Екатерина Захариева, в който е потвърдил, че поправките в закона са насочени срещу мюсюлманската общност.

България не може да приеме намеса от чужда държава в законодателния си процес и такава не е била допускана. От МВнР обърнаха внимание, че изказването на министър Чавушоглу е дни преди местните избори в Турция и практиката неведнъж е показвала, че използването на добросъседските отношения в такива ситуации обикновено не е от полза за никого.

Дипломатическо напрежение по линията Анкара-София се задълбочи в края на миналата седмица. МВнР привика турския посланик Хасан Улусой за обяснение в петък. На посланика бе обяснено, че приоритет на българската външна политика е да поддържа диалога и сътрудничеството с нашите съседи, което включва спазването на принципите на взаимно уважение и ненамеса във вътрешните работи. Изказването на външния министър Мевлют Чавушоглу бе окачествено като неприемливо.

Посланик Улусой твърди, че думите на неговия министър са извадени от контекста и представени погрешно, като в никакъв случай Чавушоглу не е желаел да се намесва във вътрешните работи на страната. Посланикът увери българското МВнР, че турската страна не е имала намерение да обижда страната ни или да оказва влияние върху законодателния процес.

По-късно същия ден в Букурещ след срещата на четиримата балкански лидери премиерът Бойко Борисов разговаря с турския президент Фуат Октай. Многочасовите разговори приключиха без договореност.

"Турция не желае да се извини на България. Аз бях неотстъпчив за всякакви други изказвания... Не считам повече за нужно едно и също да говорим. Пет часа обяснявам кое е натиск, кое е ситуация, те твърдят обратното... Ако преценят, че трябва да си поднесе Чавушоглу извиненията, да го направи", подчерта Бойко Борисов след срещата си с Фуат Октай. Според него "турските представители не считали, че Чавушоглу е засегнал България и изказването му било извадено от контекста".

"Никой не ни е оказал абсолютно каквото и да било въздействие за Закона за вероизповеданията. Това сме си го направили, защото сме считали, че като държава сме длъжни ние да плащаме за всяко едно от вероизповеданията. И това направихме. На мен никой не ми се е обаждал, нито ми е оказвал натиск. Това съм защитавал, за съжаление не се разбрахме", подчерта българският министър-председател и добави: Когато всички водят антитурска кампания, ние никога не сме си го позволявали. А в България антитурската кампания носи плюс. Именно заради добросъседските отношения ние никога не го правим. Разбирам ги, че в неделя имат избори, но не за сметка на България. По никакъв начин нашите мюсюлмани не се нуждаят от защита, защото те имат абсолютните права и свободи и на вероизповедание и на всичко останало“, каза още Бойко Борисов. /БГНЕС