Тексас пред хуманитарна криза поради рекордно ниски температури

Властите на Тексас възстановиха подаването на електроенергия в целия щат, което донесе облекчение след дни на безпрецедентно ниски температури, но милиони хора все още изпитват затруднения с безопасността на питейната вода, съобщава АФП.

„Поради липса на електричество, замръзнали тръби, високо потребление в определени моменти, видяхме как броят на системите, които докладват за проблеми (с водата) се увеличава“, каза Тоби Бейкър, изпълнителен директор на Тексаската комисия по качеството на околната среда, пред журналисти по време на брифинг по телевизията.

Проблемите с водата, каза той, засягат около 14,3 милиона жители от при обща численост на населението от 29 милиона, тъй като служителите раздават прясна вода и храна на хиляди хора.

Съветът по надеждност на електроснабдяването в Тексас (ERCOT) съобщи в петък, че комуналните услуги са се нормализирали, но повече от 54 000 клиенти все още са без електричество в събота, като екипите се борят да ремонтират излезлите от строя линии, според уебсайта poweroutage.us.

Тъй като очевидните последици от ожесточената буря ставаха все по-осезаеми в южно-централния регион- около 70 души загубиха живота си поради студената вълна - американският президент Джо Байдън обяви за бедстващи 77 от най-тежко засегнатите окръзи в Тексас.

Тази декларация упълномощава Министерството на вътрешната сигурност и Федералната агенция за управление при извънредни ситуации (FEMA) да координират усилията за облекчаване на бедствията и ускоряване на оказването на помощ.

Драмата в Тексас представлява сама по себе си първата голяма вътрешна криза за управлението на Байдън. Той заяви, че иска да посети щата в началото на следващата седмица, но не иска да отвлича вниманието от усилията за оказване на помощ.

Кризата бе политическа катастрофа за сенатора Тед Круз от Тексас, след като бе засечен да пътува до слънчев Канкун, Мексико, докато избирателите му у дома замръзваха.

„Проблем не само за тексасци“

Конгресменът-демократ Александрия Окасио-Кортес, често мишена на критика от странана на републиканците, беше в Тексас в събота, като предостави подкрепа, след като събра над 3,7 милиона долара за няколко дни, за да помогне за възстановяването на Тексас.

"Това не е проблем само за тексасците, това е проблем за цялата ни страна," каза конгресменката от Ню Йорк в Хюстън.

Дори след възстановяване на електрозахранването и повишаване на температурите в събота, в много градове е задължително водата да се преварява преди консумация.

Силвестър Търнър, кмет на Хюстън, четвъртият по големина град в САЩ, заяви, че преваряването на водата може да продължи до понеделник.

На много места хората се редят на опашки пред църкви, обществени центрове или на паркинги - понякога с часове - в очакване да получат бутилирана вода.

„Разпределението на вода, разпределението на бутилирана вода изглежда все още е наш приоритет номер едно“, каза Ним Кид, шеф на Тексаския отдел за управление на извънредни ситуации, по време на брифинга по телевизията.

"Само предната вечер сме поръчали 9, 9 милиона бутилки вода чрез нашите федерални партньори ... 2, 1 милиона бяха разпределени до момента."

Кид каза, че щатът е поръчала повече от пет милиона пакети с готова храна, но времето е възпрепятствало разпределението им.

Властите експлоатираха над 300 "затоплящи центъра" в целия щат.

Докато хладният въздух се придвижваше на север и изток в събота, тексасците най-накрая почувстваха връщането на по-топлите температури, вариращи от малко над 10 градуса по Целзий.

С топенето на снега и възстановяването на тока, се очаква сметките за електроенергия да бъдат следващото препятствие за много тексасци, което накара губернатора Грег Абът да се срещне в събота с депутатите, за да обсъдят как да гарантират, че жителите „няма да получат неразумни сметки за комунални услуги, които не могат си позволят заради временния огромен скок на енергийния пазар ", се казва в четене на срещата.

Щатът е единственият в континенталната част на САЩ, който има собствена независима електрическа мрежа, което означава, че е прекъсната поради лошото време.

Държавният прокурор Кен Пакстън започна разследване за това как ERCOT и 11 други енергийни компании "грубо и неадекватно са се справили с екстремното зимно време тази седмица", заяви той в изявление. / БГНЕС