Тела по улиците, бой за храна, обсада на Киев

Тела на загинали вече дни наред стоят по улиците на Мариупол. Ако екипите, които прибират останките на хората, смогнат, ги качват в микробус и ги заравят в масови гробове.

Заради спрените ток, вода, електричество и газ, празните магазини и липсата на доставки на храна, все повече жители прибягват до саморазправа, ако намерят храна.

Пореден ден на обсада на Киев.

Агенция БГНЕС обобщава най-важните акценти от изминалото денонощие на войната в Украйна.

- Русия обгражда Киев -

Столицата Киев рискува да бъде обкръжена, като руски танкове се насочват към райони на север и запад от столицата. В някои предградия бомбардировките не спират. Президентският съветник Михаил Подоляк го нарича "град под обсада".

- Западът засилва санкциите -

Съединените щати и техните съюзници се опитват да сложат край на търговските отношения с Русия, което им позволява да наложат рязко увеличение на митата на Москва. Вашингтон обяви забрана на руските морски дарове, водка и диаманти и заедно с Европейския съюз забранява износа на луксозни стоки за Русия. Канада наложи нови санкции на руски олигарси, включително Роман Абрамович.

- Без "Трета световна война" -

Президентът на САЩ Джо Байдън отново изключи всяка пряка намеса от страна на Съединените щати за спиране на инвазията на Русия в Украйна, предупреждавайки, че подобен конфликт, противопоставящ НАТО срещу Кремъл, "е Трета световна война".

- НАТО няма да се намесва -

Въпреки многократните призиви на украинския президент Володимир Зеленски НАТО да затвори небето над Украйна за полети на руски самолети, в интервю за АФП от Турция ръководителят на Алианса отново потвърди, че към този момент НАТО не обмисля затваряне на небето. "Това е твърде опасно за Алианса и ще значи пълномащабна война с Русия", каза Столтенберг.

- "Невъобразима трагедия" -

Ситуацията в южния украински пристанищен град Мариупол, обкръжен и под постоянен руски обстрел, е "отчаяна", казва висшият изпълнителен директор на "Лекари без граници", призовавайки за незабавни действия, за да се избегне "невъобразима трагедия". Вече 11 дни Мариупол е без вода, без ток, без газ и без храна. Кметът на града казва, че е обстрелван "на всеки 30 минути", като вече са загинали 1200 цивилни. Градът се задъхва от труповете по улиците, а гражданите вече прибягват до бой, ако намерят храна. Местните жители топят сняг, за да пият вода.

- Днепър вече не е безопасен -

Жилищен блок и фабрика за обувки са засегнати при първите въздушни удари по централния град Днепър - досега смятан за безопасно убежище от войната. напълно разрушена е и детска градина. Дом за инвалиди близо до Харков на изток също бе бомбардиран. Вътре са били над 300 души.

Русия обяви, че военните летища Луцк и Ивано-Франковск в Западна Украйна са „изведени от строя“.

- "Огромни" санкции -

Лидерите на Европейския съюз очакват допълнителни 500 милиона евро за военна подкрепа за Украйна и "масивни" санкции срещу Русия, ако Кремъл продължи с войната си.

- Путин отнесе критики за това, че е "наел" сирийски бойци -

Кремъл оповести, че сирийски бойци могат да се бият за Русия в Украйна, след като президентът Владимир Путин подкрепи плановете за привличане на 16 000 доброволци, предимно от Близкия изток. Президентът на Украйна Владимир Зеленски обвини Москва, че е наела „убийци“ от страна, която са унищожили, „както правят тук с нас“.

- 100 000 избягаха -

Около 100 000 души са успели да напуснат североизточния град Суми, източния град Изюм и районите северозападно от Киев през последните два дни, твърдят украински власти.

- Русия ограничи Instagram -

Русия ограничава достъпа до Instagram, една от най-популярните платформи там, твърдейки, че носи съдържание, приканващо хората да атакуват нейните въоръжени сили.

- 2,5 милиона са вече бежанците -

Повече от два милиона и половина души са избягали от "безсмислената война" в Украйна. По данни на ООН - повечето са отишли в Полша.

- Зеленски благодари на Полша -

Президентът на Украйна Владимир Зеленски похвали готовността на Полша да подкрепи военните действия на Украйна като й предостави самолетите си. „Когато имаш някой, който те наранява, е много важно да имаш някой, който предлага своето рамо, на което да се облегнеш“, каза той в съобщение до полския си колега Анджей Дуда и полския народ.

- Русия забрани на банките в страната да дават валута кеш -

Централната банка на Руската федерация забрани на банките да дават валута в брой на гражданите, както и да правят преводи към сметки в чуждестранна валута. Руснаците могат да теглят средства от банкова сметка в чуждестранна валута само в рубли.

- Нови санкции на ЕС срещу Русия -

В събота ЕК ще представи нов, четвърти, пакет от санкции срещу Русия, обяви ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Санкциите, предложени от Европейската комисия, предвиждат спиране на членството на Русия в Световната търговска организация (СТО), Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка, премахване на режима на най-облагодетелствана нация в търговията с Западните страни, ограничения на износа на продукти от черната металургия, нови забрани за западни инвестиции в енергийния сектор на Русия, забрана за доставка на луксозни стоки за Руската федерация и ограничения за закупуване на криптовалути от руски граждани.

- Ердоган: А можеше и с дипломация да се реши всичко -

Недостатъчната реакция на световната общност спрямо руската окупация на Кримския полуостров през 2014 г. доведе до настоящата руска агресия срещу Украйна. Това каза президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. /БГНЕС