Телата на убитите ирански гвардейци са репатрирани от Сирия

Иран е репатрирал телата на 7 членове на Корпуса на гвардейците на ислямската революция, убити при нападението срещу консулското представителство на страната в Дамаск, за което Техеран обвини Израел, съобщават местни медии, предаде АФП.

Гвардейците, сред които двама генерали, са загинали при въздушния удар на 1 април, който изравни със земята консулската сграда на иранското посолство. Анализаторите разглеждат този ход като част от засилените израелски действия срещу ирански и проирански командири в Сирия и Ливан, които според тях могат да прераснат в по-широка война.

"Телата на мъчениците от иранското посолство пристигнаха на летище Мехрабад" в Техеран, съобщи информационната агенция ISNA.

Тя разпространи кратко видео, на което се вижда как ковчезите им се пренасят с автомобил.

Иран съобщи, че сред загиналите са двама бригадни генерали от външнополитическото подразделение на гвардията - силите "Кудс" Мохамед Хади Хаджи Рахими и Мохамед Реза Захеди.

Сирийският център за наблюдение на човешките права, който наблюдава войната, заяви, че Захеди е бил командир на силите Кудс за Палестина, Сирия и Ливан.

Смъртта му настъпи близо 6 месеца след началото на войната на Израел в Ивицата Газа срещу Хамас, подкрепяното от Иран палестинско движение.

Държавните медии съобщиха, че погребението на гвардейците ще се състои на 5 април, което съвпада с ежегодния Ден на Кудс (Ерусалим), когато иранците планират да проведат шествие в подкрепа на палестинците и срещу Израел.

Иран, заклетият враг на Израел, е основен съюзник на сирийския президент Башар Асад по време на 13-годишната гражданска война в Сирия. Техеран твърди, че има само военни съветници в страната и отрича да е изпращал сили да се бият там.

В изявление за Деня на Кудс иранското външно министерство поднови "подкрепата на Ислямската република за легитимната борба на палестинския народ" срещу Израел.

Базираната във Великобритания Обсерватория заяви, че при ударите във вторник са загинали общо 16 души, включително осем иранци, петима сирийски бойци и един от ливанското движение Хизбула. Според нея са загинали и двама цивилни граждани.

Ударът по Дамаск е петият за една седмица, при който са поразени цели в Сирия.

Израел отказа да коментира удара по консулството, за който Иран се закани да отвърне.

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей нарече удара "отчаяно" усилие на Израел, което "няма да ги спаси от поражение в Газа".

Войната в Газа започна с нападението на Хамас срещу Израел на 7 октомври. Иран отрича да има пряко участие в това нападение. /БГНЕС