Срещата на Путин и Си Дзинпин поставя началото на нова ера в геополитиката

Съвместното изявление на Русия и Китай, прието по време на посещението на руския президент Владимир Путин в Пекин, символизира прехода към принципно нова структура на международните отношения, коментира британският вестник „Daily Telegraph“.

Изданието посочва, че срещата на Путин с китайския лидер Си Дзинпин в период „на сериозно международно напрежение“, поставя началото на „нова геополитическа ера“. Според вестника, „оттук нататък господството на водения от САЩ глобален Запад вече няма да се приема за даденост и няма да се толерира“.

След десетилетия на унижение Русия и Китай се изправиха на крака и сега ще обърнат несправедливия световен ред, който беше установен след Студената война, се казва в статията. Путин е определен като „непосредствен победител“ в тази ситуация. Изданието смята, че присъствието на Китай като съюзник ще позволи на Русия да засили позициите си на световната политическа сцена, както и ще смекчи последствията от евентуални санкции от Запада в случай на хипотетична руска инвазия в Украйна. Както посочва вестникът, подкрепата на Китай за изискванията на Русия към САЩ и НАТО относно гаранциите за сигурността, изразена в съвместното изявление на страните, може да бъде използвана от Москва като коз в диалога със западните държави.

Тясното партньорство между Китай и Русия не позволява на Съединените щати окончателно да изместят фокуса на вниманието върху ситуацията в Тихоокеанския регион, която администрацията на Вашингтон смяташе за приоритетно външнополитическо направление. В същото време изданието смята, че дори Русия да разполага с "огромен ядрен арсенал и ефективна и с боен опна армия", "много по-богатата и по-населена" КНР ще задава тона на отношенията между страните. Вестникът заключава, че Москва и Пекин сега са свързани с обща цел – „да се сложи край на Pax Americana“. /БГНЕС

Категории: