Теменужка Петкова: България никога няма да остане без газ

България никога няма да остане без газ, заяви пред Нова телевизия енергийният министър Теменужка Петкова. Тя увери, че обектите в енергетиката имат специални планове за действие в критични ситуации и хората трябва да бъдат спокойни за сигурността на системата, защото необходимата организация е създадена още през пролетта.

Проектът за интерконектора Гърция - България и проектът за терминала за втечнен газ до Александруполис са ни много важни не само за енергетиката, а и за цялата икономика. Петкова уточни, че въпреки че газовата връзка с Гърция няма да е готова на 1 януари, българските потребители ще имат достъп до алтернативни на Русия доставки. Енергийният министър обясни, че закъснението се е случило заради ковид-кризата.

Според енергийния министър България е с един от най-добрите макроикономически показатели в тази криза.

По думите ѝ много критики са се чули по отношение на проектобюджета за следващата година, но тя е категорична, че Бюджет 2021 е адекватен на ситуацията.

Петкова бе категорична, че правителството е предприело абсолютно адекватни мерки в условията на коронакризата и се справя добре. /БГНЕС