Теменужка Петкова: Държавата е стабилна

Проектоконституцията на ГЕРБ е една много добра основа за водене на дискусия, заяви пред бТВ енергийният министър Теменужка Петкова.

Днес започват официалните консултации по внесените от ГЕРБ предложения за промени в основния закон. Целта е да се съберат необходимите 120 депутатски подписа, за да бъде внесен проектът на управляващите.

Първо ще проведем разговор с нашите коалиционни партньори, а после всяка една политическа група е добре дошла за консултации, покани са отправени към всички, посочи Петкова.

Според нея последното необходимо на държавата днес е хаос и развяване на юмруци.

От ГЕРБ никога не сме били на власт заради самата власт. Ние работим в изпълнение на целите и политиките, разписани в управленската програма, каза още Петкова и добави, че изборите са най-добрия барометър за това, кой каква оценка ще получи от обществото.

Държавата е стабилна, правителството е легитимно и редовно избрано, заяви Петкова и добави, че не вижда смисъл от предсрочни избори 2 месеца преди редовните парламентарни.

Осъзнали сме необходимостта от диверсификация

Не сме задължени, а сме осъзнали необходимостта от диверсификация, заяви още министърът на енергетиката.

Петкова даде интервю ден, след като в присъствието на премиера Борисов в Атина „Булгартрансгаз“ ЕАД и „Газтрейд“ С.А. подписаха споразумение за терминала за втечнен газ до Александруполис. На събитието присъстваха и посланиците на САЩ у нас и в Гърция, които си размениха поздравления по-късно.

Теменужка Петкова заяви, че от проекта за терминала няма как да се ползва някой друг освен българските граждани. Тя подчерта, че включването ни в този проект е безспорен успех за България, но и САЩ ще има възможност да доставят втечнен природен газ.

Проектът на практика ще ни даде възможност да имаме гаранция за своята енергийна сигурност. Това е на практика реална диверсификация. Ние ще имаме възможност да доставяме природен газ от различни източници, в това число от САЩ, Алжир, Катар. Ще има конкуренция и по-добри цени за нас, за българските потребители и за българския бизнес, обясни Петкова.

Петкова отхвърли възможността Русия да не одобрява новия проект, в който се е включила страната ни. Енергийният министър посочи, че не се очакват санкции от американска страна за „Балкански поток“, защото проектът няма нищо общо с „Турски поток“ и „Северен поток-2“.

Инфраструктурата е единствено и само българска, плащаме я ние, не участва друга компания освен „Булгартрансгаз“, така че няма никакви притеснения. Провели сме необходимите търгове, за да се резервира капацитет, всеки е можел да се яви, уточни тя.

Енергийният министър посочи, че изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Жаклен Коен е напуснал по лични причини. Той заемаше този пост за втори път, като Петкова призна, че през 2016 г. тя лично го е освободила заради финансови проблеми в ръководеното от него дружество. Тя отхвърли спекулациите, че той се разделя с поста си заради лошо управление на БЕХ, допълни, че не знае той да е имал връзки с „Мултигруп“ или да е защитавал интереси на ДПС.

Тя коментира и разминаването между очакваните и получените изравнителни сметки за парно. Енергийният министър обясни, че в края на месец октомври КЕВР ще извърши проверка на всички топлофикационни и газорапределителни дружества, за да провери дали има проблеми с фактурите за крайните потребители.

До края на този месец хората могат да подадат жалба, ако не са удовлетворени от отговора, могат да се обърнат и към Министерството на енергетиката, където контролните органи на министерството могат да извършат проверка по всеки един конкретен случай, допълни тя. /БГНЕС