Теменужка Петкова: Днес е добър ден за българската енергетика

Днес е добър ден за българската енергетика. Така министърът на енергетиката Теменужка Петкова коментира успешно финализираната от „Булгартрансгаз“ обществената поръчка за избор на изпълнител за разширение на газопреносната инфраструктура до българо-сръбската граница, предаде репортер на БГНЕС.

Вече стана ясно, че италиано-саудитският консорциум „Аркад“ ще строи газовата връзка със Сърбия, която фактически ще бъде част от продължението на газопровода „Турски поток“ на българска земя.

Министър Петкова бе изслушана в парламента, където даде информация на народните представители за развитието на концепцията за изграждане на газоразпределителния център „Балкан”.

Тя припомни, че концепцията включва два основни елемента – изграждането на липсващата инфраструктура и изграждане на борса за търговия с природен газ. „Това са двете задължителни условия, за да можем да говорим за либерализиран пазар и сигурност на доставките. Когато имаме възможност да доставяме от различни източници, по различни маршрути, то тогава ще имаме съответно и ликвидна борса, която да осигури конкурентни цени на българските потребители и бизнес“, каза енергийният министър.

Сроковете за това са свързани с развитието на всеки един от отделните проекти. „На първо място трябва да отбележим развитието на разширяването на газопреносната инфраструктура на територията на България, от турско-българската граница до българо-сръбска граница. Във връзка с реализацията на този проект беше направена и актуализация на енергийната стратегия на България“, отбеляза Петкова.

Тя коментира и интерконектора Гърция-България, който също върви към своята решаваща фаза. Избран е инженер-консултант на проекта, а през месец април предстои да бъде избран и доставчикът на тръби, а през месец май – строителят. В началото на юни пък трябва да бъде даден старт на строителството, което се очаква да завърши през 2020 година. /БГНЕС