Теменужка Петкова: Електроенергийната борса работи изключително добре

„Българската независима електроенергийна борса работи по правилата на ЕС. Нашата борса работи изключително добре. Тя стартира през 2016 година и за три години се разви изключително успешно. Налице е цялата палитра от платформи, на които може да се търгува електрическа енергия“. Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде репортер на БГНЕС.

Министър Петкова дойде в Народното събрание, за да участва в заседанието на парламентарната Комисия по енергетика, където заедно с ръководството на КЕВР, представители на бизнеса и производителите на електрическа енергия трябваше да дискутират състоянието на свободния пазар на електричество у нас, както и възможните законодателни решения, но то бе отложено. Преди дни едрият бизнес поиска отново оставката на шефа на Националната електрическа компания (НЕК) Петър Илиев, който индустриалците обвиняват в лобизъм заради значителното поскъпване на тока за бизнеса в България.

Министър Петкова увери, че приоритет на правителството е да осигури добри условия за развитие на бизнеса, както и че ще търси решение на всеки един проблем. „Това, което аз бих посъветвала бизнеса и малките предприятия, е да полагат усилия и да търсят покупка на електрическа енергия на база на двустранни договори. Това им гарантира предвидимост по отношение на разходите и една по-голяма устойчивост във връзка с производството, което те осъществяват“, обясни министър Петкова.

Тя подчерта, че може да се говори за законодателни промени в тази област едва след като бъде извършен сериозен анализ, както и припомни, че всеки, който разполага с данни за някакви нарушения, може да сезира КЕВР.

От своя страна председателят на КЕВР Иван Иванов отказа коментар по темата и подчерта, че ще направи такъв след като се проведе отложеното днес заседание на парламентарната енергийна комисия. /БГНЕС