Теми на масата за преговори: Вътрешна сигурност, екология, регионално развитие и култура

Преговорите за коалиция, домакинствани от "Продължаваме промяната", продължават и днес. Третият ден от преговорите е посветен на темите вътрешна сигурност, екология, регионално развитие и култура, предаде репортер на БГНЕС.

В сряда работните групи обсъдиха темите здравеопазване, земеделие, образование и електронно правителство.

Преговорите се водиха отново от Кирил Петков и от Асен Василев.

„Най-сериозният проблем в България е използването и арендуването на земеделски земи“, посочи Албена Симеонова от ДБ.

Тома Белев представи 4 краткосрочни и 14 средносрочни мерки за горския сектор. По думите му горите се увеличават като площ и запаси, като има 7.5 млн. куб. м дървесина. Белев подчерта, че горите се управляват под икономически и политически натиск.

Пламен Абровски от ИТН очерта двата основни приоритета на партията в сектор земеделие - създаване на средна класа земеделски производители, както и забавяне концентрацията на производствен ресурс. Според него всички браншови организации трябва да се структурират като единен партньор на изпълнителната власт. Абровски посочи и нуждата от преструктуриране на службата за съвети в земеделието.

От БСП обявиха, че при приоритетите им имат 80% съвпадение с ДБ и ИТН. Приоритети на социалистите са създаване на гаранционен фонд от 500 млн. лева за хората, които кандидатстват по проекти, както и изграждане на още напоителни съоръжения. Според левицата трябва да се създаде единен електронен поземлен регистър, а младите фермери да имат достъп до земя.

Кирил Петков заяви, че големият проблем, който са видели в служебния кабинет – „ние сме единственото място в света, където Министерството на финансите няма достъп до евросубсидиите за земеделието”. Ресорното министерство е капсулирано. Този контрол трябва да се възстанови, посочи Петков.

По темата здравеопазване преговорните екипи се обединиха около тезата, че България няма да върви в посока на задължителна ваксинация. Ваксинацията ще остане доброволен акт на принципа на убеждението.

Всички партии са съгласни, че трябва да се проведе широка разяснителна кампания за рисковете от COVID-19 и ползата от ваксинирането, както и да се анализира подробно цялата налична статистическа информация за болестта. „Зеленият сертификат” остана извън полезрението на преговорните екипи. Условието, с което от БСП заявиха, че компромис няма да направят, е болниците повече да не бъдат търговски дружества. „Има такъв народ” искат преразглеждане на здравната карта, която определиха като „продънена”.

Трябва да бъде направено така, че НЗОК да може да сключва договори с необходимия ѝ брой легла, смятат от партията.

Те предлагат промяна в текущия модел на финансиране на здравната система. За „Демократична България” здравеопазването е основен сектор, където трябва да се постигне консенсус между отделните партии. Приоритет на партията е справянето с източването на средства в здравеопазването. От ДБ настояват за по-добър контрол върху осъществяването на медицинската дейност. Високата възраст на работещите в сектора също е голяма предизвикателство, смятат от Демократична България.

По тема образование за ДБ държавата трябва да гарантира достъпа на всяко дете до качествено образование в ранна детска възраст до 3 годишна възраст, както и след това в детските градини. Освен физическия достъп е важно да има и функционален достъп до образование. Според ДБ трябва да има и държавна политика в подкрепа на образователните иновации.

От ИТН заявиха, че възприемат образованието като основен елемент на националната сигурност на страната. Това е най-важното за развитието на страната, останалото е функция на образователния процес. Според тях, в някои населени места има категория вечни директори, това дава възможност за политическо влияние върху учителите, върху непедагогическия персонал, изграждат се политически зависимости. Предлагат мандатност на директорите – 2 мандата с период от 5 години.

От ИТН предлагат и кандидатите за директори да се явяват на публичен конкурс.

БСП предлага безплатни ясли и детски градини и един учебник по предмет за всеки клас.

По темата за електронното правителство от ИТН поискаха дигитализацията да е приоритет. Според Любомир Каримански трябва да има Министерство на дигитализацията, в което да влезе и досегашната агенция "Електронно управление".

За БСП електронното управление е синоним на ефективно управление, каза Димитър Данчев. Според левицата трябва да има ново министерство - на административното развитие и електронното управление, но да е малко, компактно и ефективно работещо.

Някои електронни услуги трябва да отпаднат. Тази позиция споделиха от Демократична България. От партията смятат, че например удостоверенията трябва да отпаднат, защото държавата превръща гражданите и бизнеса в куриери. По думите им те трябва да бъдат трансформирани във вътрешни административни услуги, по електронен път и да бъдат автоматизирани. Всички ключови процеси трябва да бъдат трансформирани, категорични са от Демократична България. /БГНЕС