Температурата на Нептун мистериозно се променя

Безпрецедентен анализ на промените в температурата на Нептун разкри нещо доста странно, което се случва на най-отдалечената планета в нашата Слънчева система, съобщава „Сайънс Алерт“.

Далечният Нептун, който обикаля около Слънцето на около 30 пъти по-голямо разстояние от това на Земята, се нуждае от съответно дълго време, за да направи своя преход около звездата: всъщност около 165 земни години, което означава, че всеки сезон на Нептун продължава над 40 земни години.

В момента южното полукълбо на Нептун се намира в разгара на епично лято, продължаващо вече четири десетилетия, но по причини, които учените не могат да обяснят напълно, температурата не се затопля - поне не по постепенния начин, който бихме могли да предположим.

Ново проучване, събрало 17-годишни наблюдения на температурата на Нептун, показва обратното - показанията показват мистериозен глобален среден спад от около 8°C между 2003 г. и 2018 г., за което свидетелства и значителното намаляване на атмосферната радиация от 2003 г. насам.

"Тази промяна е неочаквана", казва планетарният учен Майкъл Роман от Университета в Лестър, Великобритания. "Когато наблюдавахме Нептун през ранното му южно лято, очаквахме температурите бавно да се затоплят, а не да изстиват."

Събирането на надеждни данни за температурата на атмосферата на Нептун не е най-лесната задача, като се има предвид колко далеч от Земята се намира тази студена планета. Всъщност получаването на такива показания е възможно едва от началото на века, с появата на чувствителните инфрачервени измервания на по-новите космически телескопи. За да изследват инфрачервеното излъчване на Нептун, Роман и екипът му анализират почти 100 топлинни наблюдения на планетата, много от които са заснети от VISIR, но включват и данни от космическия телескоп Spitzer на НАСА и множество наземни телескопи в Чили и Хавай.

Резултатите - представляващи най-голямата досега компилация от наличните към момента наземни изображения на Нептун в средния инфрачервен спектър - показват, че температурите в стратосферата на Нептун са се охлаждали (въпреки летния период) през по-голямата част от изследвания период.

Що се отнася до причините, поради които атмосферната температура на Нептун изглежда се променя толкова неочаквано в средата на сезона, не можем да бъдем напълно сигурни, но изследователите смятат, че промените в атмосферната химия може да стоят зад наблюдаваните вариации.

"Докато метанът поглъща слънчевата светлина и затопля атмосферата, фотохимично произведените въглеводороди - предимно етан и ацетилен - са мощни инфрачервени излъчватели, които служат за охлаждане на стратосферата", обясняват изследователите в своята статия. "Балансът между това радиационно нагряване и охлаждане се променя с промяната на количеството на фотохимичните въглеводороди."

Предишни изследвания на температурата на Сатурн, установиха, че взаимодействието на химикалите в атмосферните облаци може да повлияе на тяхната температура, което води до температурни пикове преди максималното слънчево облъчване, и е възможно нещо подобно да се случва и тук.

"Въпреки това, като се има предвид 165-годишният орбитален период на Нептун, всякакви сезонни промени се очаква да настъпват постепенно в продължение на десетилетия", пишат изследователите. "Бързите промени, наблюдавани между 2018 г. и 2020 г., изглеждат изненадващо бързи за сезонна реакция... Изглежда, че в атмосферата на Нептун действат допълнителни процеси в подсезонни времеви рамки, и то както в регионален, така и в глобален мащаб."

Друго обяснение би могло да бъде варирането на времето - което би могло да повлияе на състава и химическия състав на атмосферните облаци - включително и на ефекта на тъмните вихри, наблюдавани на Нептун, което е още една от загадките на планетата, които все още се изучават.

Слънчевият поток също заслужава внимание, казват изследователите, като отбелязват, че промените в излъчването, предизвикани от цикъла на активност на Слънцето, могат по някакъв начин да предизвикат фотохимични промени в атмосферата на Нептун, което отново би могло да обясни температурните колебания.

"Мисля, че Нептун е много интригуващ за нас, защото все още знаем толкова малко за него", казва Роман. "Всичко това насочва към една по-сложна картина на атмосферата на Нептун и как тя се променя с времето." /БГНЕС