Теодосий Спасов: Изкуство не се прави онлайн, между българи и македонци има духовно братимене

Изкуството има нужда от жива публика. Общението създава духовно братимене. Между българския и македонския народ има такова братимене. Пожелавам на българите да се чувстват свободни, защото това дава възможност за творчество и напредък.

Това заяви в интервю за БГНЕС виртуозният музикант Теодосий Спасов, който е наричан кавалджията на света.

Той разработва свой собствен, уникален стил на свирене. Неговите изпълнения са необикновен синтез между традиционен фолклор, джаз, класическа музика. В последните години композира филмова и театрална музика и творби за симфоничен оркестър и кавал. Има издадени над 38 компактдиска със солови изпълнения и с различни музикални състави.

Агенция БГНЕС публикува пълния текст на интервюто с Теодосий Спасов.

БГНЕС: Г-н Спасов, културата и изкуството са големите губещи от пандемията от коронавирус. Смятате ли, че те вече излизат от кризата, в която се намираха?

Теодосий Спасов: Изкуството и културата за малко излизат от кризата, в която се намират, но пак влизат в нея. След година-две нещата ще се нормализират, но сега не вярвам.

Когато се появи вирусът, казаха, че той живее до 25 градуса. Виждате, че температурите достигат 42-43 градуса, а в съседна Гърция са още по-високи до към 50, но вирусът продължава да вилнее.

Може би, когато вирусът дойде от Марс, вече на 100 градуса ще сме свикнали да живеем и да се пазим с маски от него.

БГНЕС: Много дейности минаха онлайн, смятате ли, че културата и концертите също могат да го направят? Ще има ли успех, според вас?

Теодосий Спасов: Не е успешно да се прави изкуство онлайн. Изкуството и музиката имат нужда от жива публика. От сцената усещаме интуитивно от погледа на публиката в кои посоки да се движим, каква чувственост.

Когато е онлайн, е много ексхибиционистично, много странно и далеч от същността на триизмерността на изкуството, божественост, медиатор в лицето на изпълнителя и публиката. И този кръговрат се върти, откакто съществува изкуството музика.

Теодосий Спасов изнесе концерт на фестивала „Jam on the river“, който се провежда край троянското село Дебнево.

БГНЕС: Предстоят ви концерти с македонския музикант Влатко Стефановски. Какво е посланието им?

Теодосий Спасов: Концертът ни във Варна се нарича „Братимене“. В началото на хилядолетието издадох албума „Братимене“. Тази дума, идеята и заглавието ми беше подарена от моя голям приятел поета Борис Христов.

„Братимене“ е метафора за общение, за обмяна на таланти и духовност. Когато житният клас израсне и зърната се превърнат в клас и са готови за жътва, този процес се нарича братимене.

Винаги общението създава едно духовно братимене. Между нашите два народа има такова братимене.

БГНЕС: Как искате да изглежда България след една година? Какво бихте пожелали?

Теодосий Спасов: Желая на българите да са щастливи и благоустроени, да имат своята любима работа и да се образовани, да обичат изкуството и да имат време за него.

Пожелавам им да се чувстват свободни във всяко едно отношение, защото свободата ражда творчество и така прогресът напредва. Ние имаме прогресивен народ, който има какво още да дава на света. /БГНЕС