Теодосий Спасов стана Doctor Honoris Causa на ВСУ

Световно известният музикант, композитор и посланик на българската култура и изкуство по света Теодосий Спасов бе удостоен със званието Doctor Honoris Causa на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър".

На тържествената церемония президентът на ВСУ "Черноризец Храбър" доц. д-р Красимир Недялков връчи на твореца диплом, нагръден знак и мемория.

В обръщението си проф. д-р Петър Христов – ректор на университета, изтъкна, че 2021 г. заема особено място в историята на Варненския свободен университет, защото се навършват 30 години от неговото основаване. Първият частен университет в България се превърна в утвърден академичен център, който подготвя знаещи, можещи и търсещи млади хора за успешна реализация в приоритетни за държавата ни области. Въпреки пандемията за втора поредна година се запазва тенденцията за увеличаване на броя на студентите. Новата учебна година започна с редица спечелени проекти, сред които особено важен е този за модернизацията на висшето образование. „Горди сме, че в тези празнични дни наш гост е един изключителен българин - Теодосий Спасов, чийто уникален стил носи в себе си таланта на Орфей и духа на Възраждането. Виртуозната му музика звучи на всички континенти. Академичният съвет го удостоява със званието Doctor Honoris Causa на Варненския свободен университет за заслугите му към развитието на науката, висшето образование и културата", каза проф. Христов.

„Този ден е приобщаване към духа, той силно ме вълнува и ме кара да съм съпричастен с вашите идеи“, каза Теодосий Спасов в обръщението си към академичната общност на ВСУ „Черноризец Храбър“. „Новите времена ни дадоха урок – да се усещаме чрез очите, да се научим да разговаряме и да проникваме в душата на другия чрез очите. Спомням си погледа на моите родители, на учителите си, които искаха да ми предадат всичко, което ще остане след тях и аз ще го нося във времето. Изкачвайки стълбата на живота осъзнах, че призванието ми е да нося знанията, духа, личния пример на родителите си, учителите и приятелите. Така разпространявам таланта си и дарявам моите съвременници с желанието да се развиват и усъвършенстват", заяви пред аудиторията Теодосий Спасов.

В присъствието на зам.-кмета на Варна Коста Базитов, ректорите на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ флотилен адмирал проф. Боян Медникаров и на Медицинския университет-Варна проф. д-р Валентин Игнатов, на директора на дирекция „Култура и духовно развитие“ в Община Варна Антония Йовчева, на Румяна Петрова - директор на Националното училище по изкуствата във Варна, на много преподаватели и студенти, Теодосий Спасов представи виртуозна импровизация на кавал.

Номинацията за почетното звание бе направена от катедра "Изкуства" на Архитектурния факултет. Деканът доц. д-р инж. Росица Петкова-Слипец представи богатата творческа биография на Теодосий Спасов и му благодари, че в трудната пандемична 2020 г. е подкрепил и вдъхновил студентите и преподавателите в университета със слово и музика, определяйки го като будител на новото време.

Теодосий Спасов постави подписа си върху глинена плочка, която стана част от университетската експозиция "Нашите духовни спътници" и сподели, че в момента работи по аранжирането на музиката, която е композирал заедно с Християн Цвятков на Антарктида. "Леденият континент е сурово място. Не е най-подходящото за музициране, но и там ни осени вдъхновението да създадем един път и завинаги 12 композиции, които до края на годината ще бъдат издадени в компактдиск", каза Теодосий Спасов и благодари за приобщаването към академичното семейство на Варненския свободен университет. /БГНЕС