Тереза Маринова: НСА е домът на спорта в България

“Ако днес Националната спортна академия успее да спечели поне едно дете това ще бъде голям успех за всички нас. На територията на академията постоянно се провеждат най-различни събития, свързани с деца и наистина се опитвам по всякакъв начин да привлечем подрастващите към спорта, защото освен здраве, той възпитава и в дисциплина. Национална спортна академия наистина е домът на спорта в България", заяви лекоатлетката Тереза Маринова, предаде репортер на БГНЕС.

Маринова, която на летните олимпийски игри в Сидни през 2000г. спечели златен медал в дисциплината троен скок, взе участие в спортния празник на НСА.

По повод честването на 80-годишнината от създаването на Националната спортна академия “Васил Левски” се проведе спортният празник “Избери своя начин да спортуваш“, като на събитието деца, ученици, студенти и родители, могат да изберат в каква дисциплина да участват, а известни спортисти се включиха с демонстрация на спортовете карате, волейбол и баскетбол, тенис на маса, като децата ще могат да избират измежду 27 спорта какво да практикуват занапред.

Най-малките участници на събитието бяха четири-годишните гимнастички, които показаха с финес красотата на автентичния спорт.

"За някои спортове годината беше добра, за някои не толкова добра, но в крайна сметка е важно всеки да направи трезва преценка къде сме сбъркали, какво трябва да се подобри, за да върнем спорта там където е бил преди години. Следващата година ще бъде предолимпийска, тя ще бъде изключително важна за професионалния български спорт, надявам се всички спортисти да бъдат здрави през 2023г. и да покажат едни добри резултати на фона, на които всеки ще може да мечтае за най-голямото", каза още Маринова.

Елица Янкова, нашата състезателка по борба също изрази надежда, че колкото повече се провеждат такива събития, толкова по-добре ще бъде за децата и за българския спорт. "Това е чудесна алтернатива за децата да намерят своята практика, защото колкото повече спортове има на едно място, толкова по-ясно те ще направят своя избор. Събитията и могат да дадат стимул на хората, че спортът е здраве, пък и за хоби е чудесна идея. Аз винаги съм "за" спорта и колкото повече мога да дам пример, че спорът е на високо ниво в България и децата да могат да търсят големи цели занапред, бих била безкрайно щастлива", сподели още Елица Янкова.

"С днешното събитие даваме начало на една прекрасна инициатива, свързана с популяризирането на спорта за здраве сред деца, сред техните родители и всички любители на спорта, като целта е не само да разкрием атрактивни спортни дисциплини пред младото поколение, а и да ги насърчим". Това сподели доц. Венета Петкова, преподавател в Академията и организатор на събитието. "Днес представяме спортове благодарение на нашите магистри, бакалаври, преподаватели, както и известни личности, спортисти, които представят спортовете и играят с децата. Това е много хубаво, защото децата ще могат да се докоснат до известни имена и по този начин да се запалят да намерят своя начин да спортуват, както е и нашето мото днес “Избери своя начин да спортуваш“, обясни още тя и продължи: Днес ще има и демонстрация на фехтовка, шах-мат, играят блиц партии, между малки и големи, ще станете свидетели на спортна стрелба. хандбал, като цяло всичко, от което децата имат нужда. Обещавам това да стане традиция и да продължим с тези събития." заяви още доц. Венета Петкова. /БГНЕС