Терористична атака в Нова Зеландия, седем ранени

Терористична атака в супермаркет в новозеландския град Оукланд рани седем души, трима от които в критично състояние. Това съобщи в събота премиерът на Нова Зеландия г-жа Джасинда Ардърн по време на онлайн брифинг за журналисти. "Седем души бяха ранени, трима са в критично състояние в болницата. Останалите са преминали лечение и сега се възстановяват вкъщи", каза тя. По -рано беше съобщено за шестима ранени.

Нападението бе извършено в петък, пристигналите на място служители на реда откриха огън по нападателя. Той почина на място. По-късно Ардърн заяви, че атаката е терористичен акт.

Извършителят е 22-годишен гражданин на Шри Ланка, който пристигнал в Нова Зеландия през 2011 г. и попаднал в полезрението на новозеландската полиция пет години по-късно заради публикуване на екстремистки изявления във Facebook. През 2018 г. мъжът беше арестуван на международното летище в Окланд заради опит да влезе в Сирия, а по-късно, в нарушение на условията за гаранция, се сдоби с нож и нападна персонала на поправителното учреждение.

Ардърн каза още, че терористът е бил освободен от затвора през юли тази година, след като излежал тригодишна присъда за опит за въоръжено нападение срещу служители на реда. В същото време над него било установено денонощно наблюдение, съгласувано лично от премиерката. "В края на юли ми беше предоставена информация по този случай, а на 9 август обсъдихме варианти за действие, за да намалим риска, който този човек представлява за обществото. Използвахме всички налични инструменти, всички законови средства", каза тя.

Новозеландската верига супермаркети Countdown ще изтегли ножовете от открита продажба след терористичната атака срещу посетители на един от магазините на веригата. Това съобщи новинарският портал Stuff с позоваване на ръководителя на отдела за мрежова сигурност Кири Ханифин.

Според нея администрацията е решила „временно да извади всички ножове и ножици от рафтовете на магазините и след това да обсъди дали изобщо си струва да продължи да продава такива артикули“.

"Това е нещо като акт на подкрепа за нашите служители. Искаме целият ни екип да се чувства в безопасност, когато идва на работа", каза Ханифин.

Съобщава се, че подобно решение са взели собствениците на редица малки магазини за хранителни стоки, които наемат площи в търговски центрове в Нова Зеландия, както и търговската верига Foodstored NZ, която притежава няколко вериги супермаркети и заведения за бързо хранене.

Това решение е взето, след като стана известно, че терористът е използвал нож, който е взел от рафт в същия магазин, за да атакува посетителите на супермаркета.