Тервел Пулев събира старите столици в София, изграждайки модерни сгради

Плиска, Преслав и Охрид – на старите столици на България се кръщават модерни и комфортни жилищни комплекси в София по идея на големия наш боксьор Тервел Пулев.

До края на годината ще направя още един мач. Олимпийският и професионалният бокс имат своите достойнства и чар, и трябва да останат отделни дисциплини.

Това заяви в интервю за БГНЕС Тервел Пулев. С трикратния европейски медалист и носител на бронзов медал от Олимпиадата в Лондон (2012 г.) разговаряме за неговите бизнес и спортни начинания.

Свикнали сме да виждаме Тервел Пулев на боксовия ринг, където побеждава своите противници, издигайки името на България. Той прави сериозна промяна в своя живот, впускайки се в строителния бизнес с компанията си „Пулев инвест груп“. В момента тя реализира проект в столичния квартал „Малинова долина“.

„И да, и не!“ Така Тервел Пулев отговори на въпроса на БГНЕС дали лесно се прави подобна трансформация. „Нормално е да ме свързвате с бокса, защото все още съм състезател и тренирам всеки ден“, каза боксьорът и добави, че случващото се е „логична, нормална и адекватна крачка в посока извън спорта, защото голяма част от спортната ми кариера е зад гърба ми. Нормално е да помисля за бъдещето си. Това е една разумна стъпка“.

Спортът, който го е научил на дисциплина, стриктност, коректност и организираност сега много му помага в бизнес начинанията.

Неговият проект включва изграждането на две сгради с обща разгъната застроена площ 8400 кв.м, които се намират в „Малинова долина“ и носят колоритните имена „Плиска“ и „Преслав“. Градоустройството им е направено много добре и отговаря на съвременните изисквания.

„Сградите не са високи, няма презастрояване и пребетониране. Витоша ще се вижда от всяка една от тях. Няма да бъдат от типа затворен комплекс. Двете сгради ще бъдат обособени със зелени площи и градинки помежду им, за да се чувстват хората добре и комфортно. Смятам, че се получи хубав квартал и се стараем това да бъде така“, заяви Тервел Пулев.

Апартаментите в проекта са разпродадени на 96%.

„Случвало ми се е, когато идват да подписват предварителен договор или купуват целия апартамент накуп, да ми казват: Г-н Пулев, видяхме рекламите и обявите и решихме да спрем да гледаме всичко останало. Това ми го споделят хора, които нямат интерес да ме излъжат, защото те гарантират казаното с парите си. Каквото имат инвестират в имот, защото се притесняват от инфлацията. Това са съвсем обективни процеси. Доверието е факт, защото ние все още изливаме плочата и сме на кота 0, а парцелът в този проект е почти разпродаден“, заяви олимпийският ни медалист от Лондон 2012. Има и хора, които специално искат да подпишат договора си и да видят Тервел.

Компанията на Пулев предварително закупува голяма част от строителните материали, за да могат клиентите ѝ да получат своя имот на цената, на която са подписали, без индексации. „За нас е важно да няма изненади, гарантираме целия процес. Не очакваме изненади, мислим за следващ проект, който се казва „Охрид“. Той ще бъде по-близо до бул. „Симеоновско шосе“, уточни предприемачът.

На въпрос дали той е кръстник на сградите, Тервел Пулев отговори: „Да. Радвам се, че моят съдружник Васил Михайлов радушно приема тези неща и се съгласи проектите, които правим да бъдат кръстени на българските столици“.

Един от проблемите, с който се сблъсква строителният бранш е намирането на хубави парцели. Повечето или са вече заети, или са вече застроени. Малко са тези, които са останали в южните и източни райони между центъра и Околовръстното шосе. Според Тервел Пулев трябва да се помисли за градоустройствено разширяване на София отвъд дъгата на Околовръстното шосе. „Има много свободни терени в северната част на София. Това е нещо ново, натам се разраства градът и цените там също растат, което не се е наблюдавало досега“, каза той.

Тервел Пулев е един от най-обичаните ни спортисти, който пълни залите. Интересуваме се какви са неговите планове извън бизнеса в близките месеци, дали отново ще можем да го гледаме как побеждава.

„Все още съм състезател и планирам до края на годината да направя още един мач“, сподели той. В същото време признава, че пътят от Осанна до разпни го е много кракът. Повечето хора го поздравяват, когато го видят на улицата, но има и такива, които са на друго мнение.

„Приемам всички еднакво и благодаря на всички, защото и малкото, което съм направил и постигнал е благодарение на тези, които казваха: ти не можеш, нищо няма да стане от теб. Благодарен съм и на тези, които не ни обичат“, заяви Тервел.

Той коментира и неотдавнашното решение професионалните боксьори да могат да се състезават на олимпиади и други състезания за непрофесионалисти. Тервел Пулев смята, че включването на професионалистите при аматьорите не е успешно като цяло по ред причини.

„Това са доста различни видове спорт, независимо, че говорим за бокс. Правилниците са различни. Крайният резултат е различен. Изискванията, рундовете, начинът, по който реферът води боя също. Има редица разлики, говорим за два коренно различни спорта и е много трудно състезателите от единия спорт да се състезават в другия и да се получи нещо хомогенно. Няма как да ги сравняваме. Олимпийският бокс си има своята красота и достойнства. Професионалният бокс си има своя чар. Трябва да останат два отделни спорта“, категоричен е олимпийският ни медалист.

Не можем да подминем и въпроса за съдийството в бокса и дали е по-добре да има по един рефер представител на държавата, от която е състезателят или съдийската тройка трябва е неутрална. „Това е доста сложен въпрос, когато говорим за субективния фактор. Защото когато имаме човек, субективният фактор е задължителен. Колкото и да не ни се иска, гледаме нещата през нашата призма. Това неминуемо дава своето отражение“, посочи Тервел Пулев. Той смята, че в спортовете, където има видеозаписи, като футбол и др., грешките се минимализират.

Тервел Пулев пожелава здраве на семейството си и цяла България.

„Не се чувствам добре, когато хората до мен не се чувстват така, когато виждам хора, които просят или се редят за социални помощи и те са главно роми… Искрено пожелавам България да разцъфне и да бъде това, което е била, а именно едно цивилизационно ядро в Европа“, заяви Тервел Пулев. /БГНЕС