Терзиев: Ако нямаме Общински съвет, ще трябва да работим с бюджета от 2023 г.

Ако нямаме Общински съвет, бюджетът няма да мине, така че рекордният бюджет ще почака малко и ще трябва да работим с този от 2023, като там има една малка подробност, че средствата не биха били 2,5 млрд., колкото са били миналата година, тъй като немалка част от тях са по европейски програми, каквито няма да има тази година. Това заяви кметът на Столична община Васил Терзиев пред журналисти преди публичното обсъждане на Проекта за бюджет 2024 година, предаде репортер на БГНЕС.

Терзиев подчерта, че бюджетът на София за 2024 г. е рекорден – 2,574 млрд. лв., спрямо 2,564 млрд. лв. за миналата година "Като в тазгодишната сума не се включват стоте милиона, които са по проекти от държавния бюджет, където сме много доволни от съвместната работа с районните кметове", каза той и допълни, че са предадени 109 проекта.

По думите му половината от тези средства ще бъдат заделени за проекти в районните администрации. "Нещо, с което изпълняваме нашите обещания, е да дадем повече власт и възможност и на районните кметове да правят нужните неща за жителите в техните районни", добави столичният кмет.

Терзиев посочи, че ако се работи с миналогодишния бюджет, той би бил от порядъка на 2,3 млрд. лв.

Кметът на Столична община коментира, че продължават да се търсят всякакви формули за излизане от текущото положение в СОС. „Виждате, колко много неща зависят от това да имаме функционален Общински съвет. Трябва да приемем бюджет, трябва да приемем икономическата рамка на транспорта, за да могат да бъдат уважени исканията на служещите в областта на транспорта, трябва да се вземат редица други неща, които са със санкция на Общинския съвет, изтичат мандати в надзорите на различни дружества“, каза той и отбеляза, че всичко това е „на трупчета“ докато няма Общински съвет.

Терзиев уточни, че всички съзнават, че започва да има все по-дълбоки проблеми и затова търсят възможни решения. „Това, което мога отговорно да кажа е, че все повече всички вървят към сближаване около идеята, че това нещо трябва да го решим в следващите дни и политическото позициониране трябва да мине на втори план, и нуждите на гражданите на София трябва да вземат връх“, категоричен е той и добави, че разбира страховете на всеки, че ще бъде обвинен в безпринципни сглобки, заварки, сватби. Според него най-важното нещо е да имат страх, че не могат да си изпълнят задълженията към гражданите.

Причината днес в СОС да не се постигне консенсус, столичният кмет коментира така: „Близко сме, но трябва още малко нагласяне и отстъпление от някои страни, за да успеем да постигнем най-накрая този пробив, и да заработи тази толкова важна институция.“

Терзиев е категоричен, че за да се случи нещо хубаво, трябва да има много широко обединение, тъй като „всеки един от участниците го е страх да не бъде обвинен, че участва в сглобката“. „Ако имаше сглобка, нямаше седем пъти да не можем да го направим. Щеше да бъде направено още преди изборите и сега вече да имаме добре работеща управленска коалиция. Такава няма“, заяви той и посочи, че пътят към решаването на проблема с избор на председател на СОС не е лек, но е оптимист, че ще успеят да намерят решение.

Кметът на Столична община подчерта, че всеки един от участниците разбира, че има политически щети в това да не бъде активен участник в решаването на проблема. „От страна на „Продължаваме промяната – Демократична България (Спаси София)“ не е спряно да бъдат търсени всякакви решения – различни хора, различни формати. В крайна сметка с и наши усилия, и на г-н Контрера, и на г-н Лилков, вече на все повече хора, които са ангажирани в този процес, се приближаваме до това да успеем да създадем нещо работещо“, каза още той.

Терзиев уточни, че се говори за временен председател на СОС. „Далеч съм от това да има единомислие между критична маса хора в Общинския съвет по ключови политики, теми, за да можем да имаме управленско мнозинство. Но докато стигнем до този момент да има управленско мнозинство, ние не можем да спираме развитието на този град“, категоричен е той.

Столичният кмет добави, че няма да спрат да бъдат политически опоненти и да има здравословни търкания между СОС и администрацията, но въпросът е, че поне ще има функционален СОС, който да работи с администрацията. „Както г-н Контрера каза – да имаме място, където да се сборим политически, защото в момента ние такова нямаме“, посочи той.

Терзиев коментира и какво се случва с Драгалевския лифт. „Ако очаквате да видите 100 – 150 млн. евро в Бюджета на София за 2024 г. за лифтова инфраструктура, колкото е оценката на специалистите, че би струвало да се изградят – няма ги. Няма съгласие какъв е пътят“, заяви той, като съобщи, че предстоят срещи с „Витоша ски“, с други заинтересовани страни, за да може и по този проблем да бъде отбелязан някакъв напредък.

Кметът на София припомни, че едно от големите обещания по време на предизборната кампания беше „да върнем Витоша на гражданите“ и по един, или друг начин, подчерта той, това ще се случи.

Терзиев обясни, че всеки месец до края на мандата ще продължи да оставя един лев за себе си, а останалата част от заплатата си ще продължи да дарява за каузи, като целта е по-широката общественост да бъде запозната с различни каузи, които имат нужда от подкрепа, за да могат да се развиват.

Според него е наложително кметските заплати да бъдат увеличени. „Ако искаме достойни хора да управляват качествено тези 2,5 млрд. бюджет и още милиарди в общинските предприятия, трябва да се преосмисли концепцията за това колко плащаме на тези хора, които носят тази отговорност, ако не искаме те да бъдат корумпирани, ако не искаме те да взимат решения под влиянието на външни интереси, а не кое е най-добро за гражданите“, заключи Терзиев. /БГНЕС