Терзиев: Нови избори за кмет и СОС не трябва да има

Нови избори не би трябвало да има нито за кмет, нито за общински съвет. Но ще изчакаме решението на съда и ще се съобразим с него. Ако има някой ощетен, то това съм аз. Това заяви кметът на София Васил Терзиев.


„Гласуването на състава на комисиите и техните председател е опит да има една спирачка на всичко това, което предлагаме ние. Но няма да се оправдаваме и ще продължим да работим с инструментите, които имаме“, каза той, отговаряйки на въпрос дали ще може да изпълни обещанията, които е дал след като от 14 комисии само една е в ръцете на най-голямата група в СОС.

Според Терзиев прозрачността лекува най-добре недъзите. „Работим ежедневно, за да сменим модела. И начинът по който представихме бюджета, и за дигитализацията и предоставените услуги на гражданите. Няма да имаме такъв контрол, който бихме искали при общинските дружества – тази огромна част от общинската икономика. Можем да даваме гласност и да показваме какви са проблемите. Ако искаме пълна ревизия, тя не може да стане без да има желание от страна на СОС. Това ще бъде най-големият тест дали има икономически мнозинства и клубове по интереси“, обясни кметът пред Нова тв.

Имаме много проблеми по кварталите, смята Терзиев. „За момента главният архитект е Здравков, но смятаме да проведем конкурс“, каза той, отговаряйки на въпрос с кой главен архитект ще работи, след като неговият близък съюзник арх. Любомир Георгиев се оттегли.

Терзиев заяви, че целта на ГЕРБ е да покажат, че новоизбраната власт не може да управлява и по тази причина говорят за разпад в общината. Той даде и пример с почистванията.

„Със 70% повече се чистят тротоарите, отколкото по времето на Йорданка Фандъкова. Чистим повече и в същото време глобяваме повече за непочистване. Има много примери за това, което сме направили. Всяка седмица, откакто сме встъпили в управление, имаме криза – природна или от друго естество. Запретнали сме ръкави и ще го доведем до успешен край. Градът ще се подобрява всеки ден, от мен няма да чуете извинения“, подчерта Терзиев.

Той се надява общината да не бъде посмешище за всички и обеща да продължи с умереността, защото е важно да има диалог. „Градовете се променят, държавите се променят, трябва да забързаме темповете. Не може политическите игри да правят заложници жителите на София“, каза още Терзиев. /БГНЕС