Терзиев: София трябва да се управлява от хора с политическа воля за нужните реформи

София трябва да се развива в много направления, има много натрупани проблеми и към вече развитите квартали в южната дъга, и откъм изоставените на север. Ние гледаме как да облекчим проблемите в южните квартали и да развиваме София в посока север, да направим най-накрая тези инвестиции в кварталите, за които се говори от много години и които са включени във всяка програма.

Това заяви кандидатът на местна коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България (Спаси София)“ за кмет на София Васил Терзиев по БНТ.

Преди дебата Терзиев уточни, че живее в „Симеоново“, както и че е дошъл с кола.

„Ще започнем веднага работа по нов Общ устройствен план, по изкореняване на частичната измяна на Подробните устройствени планове, което е една много лоша практика. Въобще цялостното преосмисляне на това как трябва да работи градското планиране, така че общината да си влезе в ролята и да се започне с инфраструктурата във всичките ѝ аспекти – и социалната, и транспортната, и подземна, и надземна инфраструктура“, подчерта той.

Терзиев обясни, че децентрализацията е една от основните точки за него, но да се направи принципно, да няма фаворитизъм на мой кмет, твой кмет, да е ясна каква е формулата, къде отиват парите и също така да има много строг контрол, за да може да се гарантира, че те ще отиват по предназначение и ще бъде с нужното качество.

Той коментира, че до Симеоновския лифт има алтернатива – трамвай, и тя е значително по-евтина. „Ние трябва да действаме внимателно с ресурсите, които има, а не просто безразборно да хвърляме обещания“, добави Терзиев.

Кандидатът за кмет на „ПП-ДБ (Спаси София)“ посочи, че когато на един младеж му се наложи да изпълнява обществено-полезен труд, може би тогава ще се замисли дали да надраска една сграда. Той смята, че освен възпитанието на децата, следва и по-активна работа на общинската полиция. „Тъжният факт е, че органите знаят кой ги прави тези неща, но няма никакви последствия, така че работата ни е да затегнем контрола“, допълни Терзиев.

Ако стане кмет на столицата, той би поканил в София кмета на Ротердам Ахмед Абуталеб, тъй като това е град с много развита икономика, с много възможности, най-добре свързаният голям град, със зелени площи. „Град на бъдещето – това, за което ние говорим, въведено в действия“, уточни Терзиев.

Това е една от доказаните добри практики, колкото и да е непопулярна в много други градове, важно е да се мисли в посока ринговете, заяви той, за да го няма въобще този трафик през центъра. Терзиев открои и развитието на градския транспорт, за да се стимулират повече софиянци да слязат от колите.

„Преди за започнеш да вдигаш данъци и такси, трябва да убедиш гражданите, че парите им отиват по предназначение. Нашият фокус би бил да докажем, че всеки един лев отива за инфраструктура за зелени площи и нещо, което софиянци биха могли да пипнат преди да им бъркаме в джоба“, каза още той.

Терзиев се обърна към Хекимян с думите: „Изключително ми е интересно да слушам вашите планове и си задавам въпроса как така не ви стигнаха 18 г. в управлението на София, където сте имали кмет, председател на СОС, общински съветници, премиер, и не успяхме да ги направите всичките тези паркове, за които говорите.“

По думите му има невидима милиардна икономика на общинските предприятия и дружества, която не допринася с абсолютно нищо към приходната част на общината под формата на дивиденти.

По отношение на възлагането на обществените поръчки в столицата, той съобщи, че имат за цел да внедрят система, която бори корупцията на системно ниво, където се знае във всяко едно звено какъв е рискът от корупция и какви практики трябва да се променят, за да бъде всичко максимално прозрачно и ясно.

Терзиев призова софиянци да гласуват с номер 85 на 29 октомври, защото „този град трябва да бъде управляван от хора, които го обичат, които са компетентни, от добър отбор, които имат правилните ценности и политическата воля, за да направят нужните реформи“.

„Натрупали са се много проблеми. Не чухме от тези, които са ги сътворили, как ще ги решат, въпреки щедрите им обещания. И за тази цел наистина трябват много усилия от всички ни и любов, сърце и този град да не ни е безразличен“, заключи той. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон
Рекламна кампания