Терзийски: На 4 лица имаме повдигнати обвинения за нападението на втората сграда на НС

Нападението пред втората сграда на Народното събрание във вторник вечерта с агресия спрямо полицаи, които не са провокирали с нищо, гл. комисар Христо Терзийски, директор на Главна дирекция "Национална полиция", коментира пред БНТ, че "това са групи от лица, мотивирани по различни начини да извършват такива противоправни деяния, които да доведат до ескалация на напрежението, така че да се провокират полицейски служители и да се търси сблъсък, конфликт и нападения".

По думите на гл. комисар Христо Терзийски обикновено първият ден от протестите преминава нормално, през втори, трети и четвърти ден групи, които могат да получат някакви дивиденти от възникване на конфликти, се включват по различни поводи. Такава група е била локализирана при нападението на сградата на НС и затова много са арестуваните лица.

Това са хулигани, не искам да ги наричаме футболни хулигани, защото такива срещаме и на мачове, и на баскетбол, и на протести, подчерта главен комисар Терзийски. И причината за участието им най-често е финансова изгода.

"Задържахме една група, от които на 4 лица вече имаме повдигнати обвинения по чл. 325, ал. 2 от НК".

Оставката на министъра като политически ръководител на министерството не мога да коментирам, но мога да коментирам полицая и човека Младен Маринов, каза гл. комисар Христо Терзийски. И поясни, че работят заедно от 20 години. "Това е професионалист с изключителен авторитет. Това е министър, с който най-лесно се работеше, защото е човек, който е бил вътре в системата, израснал е от най-ниското ниво, стигнал е до най-високата длъжност", отбеляза той.

В Росенец не допуснахме нарушаване на обществения ред или да пострада гражданин или полицай - това беше важното за мен, отбеляза Терзийски, който е присъствал на място на протеста.

"Това е винаги нашата цел, както и на протестите в София", подчерта той. /БГНЕС