Терзийски: Не бих казал протести, те бяха заявени като въстания

Оценката за действията на полицията е, че всичко е извършено с най-висок професионализъм. Това заяви вътрешният министър Христо Терзийски по време на изслушване в ресорната комисия относно действията на служителите на МВР по време на антиправителствените протести в София и най-вече за събитията от 2 септември, предаде репортер на БГНЕС.

Това не бих казал, че са протести, те бяха обявени като въстания, каза пред депутатите Терзийски. Той съобщи, че на 2-и срещу 3-и септември са образувани 35 досъдебни производства срещу 37 лица.

От своя страна главният секретар на МВР Ивайло Иванов също даде висока оценка за действията на полицейските служители.

Малко сме хората, които са се борили с такива безредици, отбеляза Иванов по повод сблъсъците от 2 септември.

Ако знаехме какво са планирали, никога нямаше да го допуснем. Няма да допуснем да пострада български полицай, да пострада български граждани, каза още Иванов и посочи, че на протеста от 2-и не е имало никаква спонтанност.

На 2 септември бяхме взели мерки за недопускане блокиране на българския парламент, защото идеята на протестиращите беше такава. Ние си свършихме нашата работа – да влезете да си свършите вашата работа и после необезпокоявани да излезете, обърна се главният секретар на МВР към депутатите от вътрешна комисия.

По отношение на протестите на 10 септември е имало информация, че някой ще се барикадира в сградата на Народното събрание. На 22 септември тази информация се е потвърдила.

Ивайло Иванов заяви, че шествието и акцията пред старата сграда на Народното събрание не са били регламентирани. Протестиращите искаха провокация с полицията с мотива, че искат да преминат през кордона, за да се поклонят пред Александър Невски и паметника на Незнайния войн, обясни Иванов.

По отношение на питането дали могат да осветлят кой е плащал за протестите и имената на провокаторите, Христо Терзийски и Ивайло Иванов заявиха, че не могат да кажат с мотива, че се води разследване и досъдебно производство.

Към момента са заведени за големия метеж на 2 септември 35 досъдебни производства срещу 37 лица. В нощта са пострадали над 100 полицаи, 36 откарани в болница, трима са тежко пострадали. /БГНЕС