„Тесла” няма да отвори свой основен завод в САЩ

Фирмата за електрически автомобили получи заповед да държи основния си завод в САЩ затворен, тъй като Калифорния е едно от огнищата на коронавируса в страната.

Изпълнителният директор Елон Мъск каза, че "ограничено" производство ще се възобнови във фабриката му близо до Сан Франциско, съобщи по-рано CNBC.

Но окръг Аламеда, където се намира заводът, заяви официално, че това може да доведе до скок в случаите на заразени с коронавирус.

В района на залива на Сан Франциско са регистрирани близо 9 500 заразени и 342 смъртни случая, свързани с вируси.

От 23 март производството е спряно, а в този завод работят повече от 10 000 работници, които произвеждат около 415 000 превозни средства всяка година.

Правителството на Калифорния отслаби някои ограничения в щата тази седмица, което позволи на някои предприятията да възобновят дейността си. От компанията не отговориха на искането на Би Би Си за коментар.

Собственикът на „Тесла” Мъск предизвика спорове с противопоставянето си на коронавирусните ограничения и насърчаването на недоказани лекове за вируса.

В поредица от туитове миналата седмица техно-милиардерът заяви, че "коронавирусната паника е тъпа" и отправи публично призива "Освободете Америка веднага”./БГНЕС