Tesla отчете рекордна печалба

Нарастващото търсене на електрически превозни средства донесе рекордна печалба на компанията Tesla от 5,5 милиарда долара през 2021 г. Компанията на Илон Мъск, обаче, предупреди, че проблемите с веригата за доставки ще продължат да ограничават производството и през 2022 г.

Производителят на електрически автомобили отбеляза 87% скок в поръчките и доставките на автомобили миналата година въпреки глобалния недостиг на части и чипове. Приходите пък са скочили със 71% до 53,8 милиарда долара.

„Планираме да увеличим производствения си капацитет възможно най-бързо“, се казва в съобщение за пресата, което потвърждава целта на компанията за 50% годишен ръст.

„Нашите собствени фабрики работят под капацитета си от няколко тримесечия, тъй като веригата за доставки се превърна в основния ограничаващ фактор, който вероятно ще продължи и през 2022 г.

Мъск цитира проблемите с веригата за доставки като фактор за решението да се отложи пускането на нови продукти тази година, като добави, че компанията ще направи инженеринг на своя електрически пикап "Cybertruck" с поглед към евентуално стартиране през 2023 г.

„Основният фокус на Tesla е мащабирането на превозните средства“, каза Мъск. По-рано милиардерът обяви, че ще пусне в продажба превозно средство за 25 000 долара, но към момента пандемията спира тези планове.

През последното тримесечие Tesla отбеляза печалба от 2,3 милиарда долара, което е повече от осем пъти повече от нивото от преди година, тъй като приходите скочиха с 65 процента до 17,7 милиарда долара.

Паралелно с това Tesla увеличи производството във фабриките си в Калифорния и Шанхай, като същевременно изгражда и нови съоръжения в Германия и Тексас. /БГНЕС