Tesla отчита скок на печалбата за второто тримесечие до 2,7 млрд. долара

Tesla отчете скок на печалбата си за второто тримесечие, тъй като поредицата от намаления на цените доведе до рязко увеличение на продажбите на автомобили, предаде АФП.


Компанията за електромобили на Илон Мъск отчете печалба от 2,7 млрд. долара, което е с 20% повече спрямо предходната година.

Макар че маржовете на печалбата спаднаха в сравнение с предходното тримесечие вследствие на намаленията на цените, резултатите все пак надхвърлиха прогнозите на анализаторите.

Приходите нараснаха с 47% до 24,9 млрд. долара - рекорд за компанията.

"Развълнувани сме, че успяхме да постигнем такива резултати предвид макроикономическата среда, в която се намираме в момента", заяви Tesla, която посочи, че усилията за намаляване на разходите и новият капацитет на заводите в Тексас и Германия са спомогнали за постигането на резултатите.

"Предизвикателствата на тези несигурни времена не са отминали, но вярваме, че разполагаме с подходящите съставки за дългосрочен успех на бизнеса чрез различни проекти с висок потенциал."

Мъск предприе многократни намаления на цените на превозните средства през 2023 г., като през април заяви пред инвеститорите, че компанията е "възприела становището, че стремежът към по-големи обеми и по-голям автопарк е правилният избор тук в сравнение с по-малък обем и по-висок марж".

Този ход предизвика опасения сред някои инвеститори за значителен удар върху маржовете на печалба.

В противовес на това е ентусиазмът по отношение на други инициативи на Мъск.

В събота Tesla представи от фабриката си в Тексас първия си cybertruck - футуристично сребристо превозно средство, което се очакваше с нетърпение.

През последните седмици Мъск обяви и сътрудничество с други автомобилни гиганти, включително General Motors и Ford, за да открие възможност за използване на уважаваната мрежа за зареждане на електромобили на Tesla.

Акциите на Tesla поскъпнаха с 0,4% до 292,40 долара в следборсовата търговия. /БГНЕС