"Tesla" пуска на пазара първия си електрически пикап

Американският автомобилен производител „Tesla“ обяви, че първият му електрически пикап - сребрист „Cybertruck“ - е слязъл от поточната линия в огромния му завод близо до Остин, Тексас, предаде АФП.


"Първият Cybertruck, построен в Гига Тексас!", пише в Туитър компанията, придружен от снимка на футуристичния автомобил сред море от работници на Tesla с каски и жълти жилетки.

Илон Мъск, който е собственик както на Tesla, така и на Twitter, препубликува туита с коментар "Поздравления за екипа на Tesla".

През април компанията беше обещала, че ще пусне първите пикапи преди края на годината.

Плановете за превозното средство със сребриста, подобна на костенурка форма и необичайни ъгли бяха обявени за първи път през ноември 2019 г.

Първоначалното му представяне се провали, когато Мъск призова служител на Tesla да удари със стоманена топка едно от стъклата на прототипа, за да покаже неговата солидност. Прозорецът се счупи, предизвиквайки смях и ругатня от страна на Мъск. Вторият прозорец също се счупи при последвалия опит.

Въпреки това в рамките на два дни Tesla заяви, че е получила близо 150 000 предварителни поръчки.

През май Мъск заяви, че компанията се надява да произвежда по 250 000 камиона годишно - брой, който според него може да се удвои, като се има предвид сравнително достъпната цена.

Tesla ще произведе три модела на Cybertruck. Той може да ускори от нула до 100 км/ч за по-малко от три секунди. Базовият модел ще струва 39 900 щатски долараи ще предлага пробег от 250 мили между зарежданията. Моделът от най-висок клас ще има два пъти по-голям пробег и ще се продава за 69 900 долара. /БГНЕС

Тагове: