Tesla стартира проект за огромен завод за батерии в Шанхай

Tesla официално стартира проект за огромен завод за батерии в Шанхай - вторият завод на американския производител на електрически автомобили в китайския град, съобщават държавните медии.


Проектът беше обявен през април, след като шефът на Tesla Елон Мъск представи пред инвеститорите неясен, но амбициозен план за ускоряване на растежа.

Представители на компанията подписаха споразумение за придобиване на земя за фабриката в покрайнините на Шанхай, според държавната информационна агенция Синхуа.

Очаква се заводът да произвежда 10 000 единици батерии Megapack на Tesla годишно и "да положи началото на строителството през първото тримесечие на 2024 г. и да започне производство през четвъртото тримесечие", заяви Синхуа.

Американският производител на електромобили твърди, че неговите батерии Megapack са предназначени за съхраняване на енергия и стабилизиране на доставките за електропреносните мрежи, като всяка единица може да съхранява повече от 3 мегаватчаса енергия.

Заводът ще бъде вторият на Tesla в китайския град след огромната фабрика Gigafactory в Шанхай, чието начало бе поставено през 2019 г.

Мъск посети Китай по-рано тази година, като се срещна с високопоставени служители в Пекин и посети шанхайската фабрика Gigafactory.

Интересите на Мъск в Китай отдавна предизвикват учудване Вашингтон, като през ноември президентът Джо Байдън заяви, че връзките му с чужди държави са "достойни" за проверка./БГНЕС