„Tesla“ в края на 2021 г. притежава биткойни на стойност 2 млрд. долара

Американският производител на електромобили „Tesla“ към края на миналата година е притежавал биткойни на стойност почти 2 млрд. долара, сочат данни от финансовите документи, подадени в Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC).

"През първото тримесечие на 2021 г. ние инвестирахме в биткойн общо 1,5 млрд. долара Вярваме в дългосрочния потенциал на цифровите активи както като инвестиция, така и като ликвидна алтернатива на парите в брой", се казва в подадените документи.

"Справедливата пазарна стойност на притежаваните от нас биткойни към 31 декември 2021 г. е 1,99 млрд. долара", пише още в тях.

Главният изпълнителен директор на „Tesla“ Илон Мъск заяви в началото на миналата година, че компанията е започнала да приема биткойн като платежно средство, но през май фирмата спря тази възможност поради опасения, свързани с околната среда.

Биткойнът - най-голямата криптовалута в света по пазарна капитализация, завърши 2021 г. с печалба от приблизително 60%, като на 31 декември се търгуваше малко над 46 000 долара, посочва Анадолската агенция.

Въпреки че цената на биткойна падна под 30 000 долара на 20 юли миналата година, на 10 ноември тя се изкачи до най-високото в историята си ниво от 69 000 долара.

Въпреки резкия си спад оттогава, дължащ се на високата волатилност, биткойнът се възстанови през последните дни и се изкачи над 44 000 долара.

„Tesla“ е втората по големина публично търгувана компания в света след „MicroStrategy“, която е собственик на биткойн. Смята се, че компанията притежава почти 43 000 биткойна. /БГНЕС

Вашингтон / САЩ